Σαν σήμερα πεθαίνει  ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς


 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1935 και ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία “Μία αιωνιότητα και μία μέρα”. Θεωρείται ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής, που ανέδειξε η χώρα μας κι ένας από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είναι γνωστός για τον αργό ρυθμό και τις τρομερά μεγάλες σε διάρκεια λήψεις στις ταινίες του. Κυρίαρχη θεματoλογία των ταινιών του, η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.

Η σχέση του με τον κινηματογράφο άρχισε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν μαθητής του δημοτικού ακόμη παρακολούθησε την ταινία του Michael Curtiz, Angels With Dirty Faces. Όπως είπε ο ίδιος «Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία όπου ο ήρωας οδηγείται από δυο φύλακες στην ηλεκτρική καρέκλα. Καθώς προχωρούν, οι σκιές τους μεγαλώνουν στον τοίχο. Ξαφνικά μια κραυγή… “Δεν θέλω να πεθάνω”. Αυτή η κραυγή για καιρό μετά στοίχειωνε τις νύχτες μου. Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή μου με μια σκιά που μεγάλωνε σε έναν τοίχο και μια κραυγή».


Η πρώτη καθαρά προσωπική του ταινία είναι η μικρού μήκους “Εκπομπή”, που γυρίζει το 1966, με θέμα τον κόσμο των διαφημιστικών εκπομπών και των υποσχέσεων για δόξα και επιτυχία. Το 1969 μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη εκδίδουν το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος.


Ο Αγγελόπουλος θα αναδυθεί στο διεθνές κινηματογραφικό προσκήνιο με το τρίπτυχο, Μέρες του ’36 (1972), Θίασος (1974) και Κυνηγοί (1977), που αποτελεί μια σπουδή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στις Μέρες του ’36 συναντάμε τα μεγάλης διάρκειας πλάνα, που αποτέλεσαν το “σήμα-κατατεθέν” της τέχνης του Αγγελόπουλου.
Το 1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε την ταινία “Μεγαλέξαντρος”, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ της Βενετίας, το πρώτο μεγάλο βραβείο για τον σκηνοθέτη.

Το 1981 και το 1983 αντίστοιχα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει δύο ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, το “Χωριό ένα, κάτοικος ένας” και το “Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη”. Το 1984, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει το Ταξίδι στα Κύθηρα”, ακολουθεί η ταινία “Μελισσοκόμος” το 1986 και  το Τοπίο στην Ομίχλη” το 1988.
Το 1990 συνεργάζεται με τον Marcello Mastroianni και την Jeanne Moreau για την ταινία  “Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού” , το περιεχόμενο της οποίας οδήγησε σε αφορισμό του Αγγελόπουλου από τον μητροπολίτη Αυγουστίνο. Το 1995, ο Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία “Το Βλέμμα του Οδυσσέα”. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, προς μεγάλη απογοήτευση του Αγγελόπουλου, που θεώρησε ότι έπρεπε να του απονεμηθεί το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ (ο Χρυσός Φοίνικας) και με δηλώσεις προκάλεσε ένα μικρό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Φεστιβάλ. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, του απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας για την ταινία του “Μια Αιωνιότητα και μία μέρα”, με πρωταγωνιστή τον Bruno Ganz.

Το 2004 γυρίζει “Το Λιβάδι που δακρύζει” ,  το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που σκόπευε να γυρίσει ο Αγγελόπουλος.  Το 2008 γυρίζει το δεύτερο μέρος, “Η Σκόνη του Χρόνου“, την πρώτη ταινία του με γυρίσματα στο εξωτερικό. Στα τέλη του 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας “Η άλλη θάλασσα”, που θα αναφερόταν στην ελληνική κρίση και θα ολοκλήρωνε την τριλογία.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, στον περιφερειακό της Δραπετσώνας, αργά το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2012 , χτυπήθηκε από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Μεταφέρθηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο Metropolitan του Νέου Φαλήρου, όπου και κατέληξε.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ