Τhe Flying Flea. Ο σχεδιασμός της μοτοσυκλέτας ήταν τέτοιος που της επέτρεπε να «πέφτει» μαζί με τους αλεξιπτωτιστές στα πεδία της μάχης ή πίσω από τις γραμμές του εχθρού.


Ίσως η πιο γνωστή μοτοσυκλέτα που παρήχθη από την Royal Enfield κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου ήταν η WD/RE 125 cc, γνωστή και ως ιπτάμενος ψύλλος (Flying Flea) .

Το πρωτότυπό της σχεδιάστηκε από τον Ted Pardoe και φορούσε έναν δίχρονο κινητήρα ενώ παρουσιάστηκε πριν ακόμα τον πόλεμο το 1939.

Αρχές του 42 και το βρετανικό War office παραγγέλνει 20 τέτοιες μοτοσυκλέτες βασισμένες στο μοντέλο για τους πολίτες το οποίο είχε φρένο στα δεξιά και καρμπυρατέρ Amal. Οι δοκιμές πάνε καλά και γίνονται κάποιες τροποποιήσεις ώστε η μοτοσυκλέτα να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό της στα πεδία της μάχης.

Οι εξατμίσεις πλέον γίνονται διπλές για να μειώσουν τον θόρυβο από τον φασαριόζο δίχρονο κινητήρα , ένα Villiers καρμπυρατέρ παίρνει την θέση του Αmal, ενώ το τιμόνι γίνεται πλέον αναδιπλούμενο όπως και τα υποπόδια και το kickstarter για να μπορεί η μηχανή να συσκευαστεί και να μεταφερθεί στον λιγότερο δυνατό χώρο. Προφανώς αλλάζουν και τα φώτα της μοτοσυκλέτας για να γίνεται λιγότερο αντιληπτή ενώ το φρένο μεταφέρεται στα αριστερά.

Αν και ο βασικό σκοπός που έπρεπε να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα ήταν να πέφτει μαζί με τους αλεξιπτωτιστές και να βοηθάει στην επικοινωνία τους όταν αυτοί ήταν σε απομακρυσμένα σημεία, υπήρξε ένα βασικό πρόβλημα. Να μείνει η μοτοσυκλέτα άθικτη από την πτώση . Δοκιμάστηκαν αρκετές ιδέες μέχρι που τον Δεκέμβριο του 42 ξεκίνησε η παραγωγή.

Τελικά πολύ λίγες έπεσαν πραγματικά από αεροπλάνα καθώς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταφέρονταν μαζί με τους στρατιώτες στα γνωστά ανεμόπτερα (gliders) που χρησιμοποιήθηκαν ή ακόμα και σε αποβατικά σκάφη για αποβάσεις σε ακτές.

Και η Eicher Motors στην οποία ανήκει πλέον η Royal Enfield έχει προχωρήσει ήδη στην κατασκευή ενός concept bike , πάνω στο οποίο δεν αποκλείεται σύντομα να στηθεί η παραγωγή του σύγχρονου μοντέλου το οποίο δεν θα είναι μεν “ιπτάμενο” θα κεντρίσει όμως σίγουρα το ενδιαφέρων όσων αγαπούν αυτό το είδος μοτοσυκλέτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here