Οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Όπως αναμενόταν, η μερίδα του λέοντος σε ελαφρύνσεις και ενισχύσεις ανήκει στις επιχειρήσεις.


 

 

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να περιοριστούν στην προσωρινή «απορρόφηση» του 80% της αύξησης της του ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος και στο 20% αύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Όσον για τα 1.200 ευρώ (600 για την επιχείρηση και 600 για τον νεοπροσλαμβανόμενο) προς τους νέους εργαζόμενους, ακόμη παραμένει ασαφές πώς θα μοιραστεί στο πρώτο εξάμηνο απασχόλησής τους.

Τι ανακοινώθηκε από το υπ. Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπλ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπ. Απόστολος Βεσυρόπουλος,  ανακοίνωσαν ένα πακέτο μέτρων το οποίο όπως είπαν υπολογίζεται σε 42,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

• Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Για όλες τις «επιστρεπτέες προκαταβολές». Για τις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών προ του 2019:

  • Επιστρέφεται το 25% του ποσού που έχουν λάβει εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις από 1/1/2019:

  • Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές νέες επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τέταρτο (25%) του ποσού που έχουν λάβει, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τρίτο  (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Παραμένει σε ισχύ η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

• Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως το 2025, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα σε 18 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων, με ανώτατο ποσό τις 5.000 ευρώ.

Στον κατάλογο των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο, περιλαμβάνονται: Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Ιδιωτικοί ερευνητές, Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες – αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών), Ταξί, αλουμινάδες, μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος.

Παράλληλα, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνίατρους θα μετρούν διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

• Φορολοταρία

Αλλάζει τελείως η φορολοταρία, στην οποία σήμερα σε κάθε κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα, θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

Τα βραβεία θα κλιμακώνονται κάθε μήνα και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

• Αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και τις δωρεές από συγγενείς α’ βαθμού τόσο για ακίνητη, όσο και για κινητή περιουσία (χρηματικά ποσά, μετοχές), παρουσιάστηκαν τρία παραδείγματα:

  • Για γονική παροχή γονέα σε τέκνο αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 1.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
  • Για δωρεά παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 16.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
  • Για χρηματική παροχή γονέα σε παιδί ύψους 200.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 20.000 ευρώ και θα μηδενιστεί.

• Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

Χορηγείται έκπτωση για τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, καθώς και κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν έως το τέλος του μήνα.

• Επίδομα θέρμανσης

Αυξάνεται κατά 20% το ποσό για το επίδομα θέρμανσης.

Τα σενάρια για τους λογαριασμούς ρεύματος

Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, που αποδίδονται στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και τα σενάρια που υπάρχουν, είναι τα εξής:

Επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Το πρώτο μέτρο είναι η επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

30% έκπτωση στα τιμολόγια

Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής.

Καταναλώσεις 300-600 κιλοβατωρών

Το τρίτο μέτρο αφορά τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Όμως η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση η πίεση θα είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες -που μένει να επιβεβαιωθούν- τα μέτρα ισχύουν για τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί τότε τα μέτρα θα παραταθούν.

Σε κάθε περίπτωση «θωρακισμένοι» έναντι των όποιων ανατιμήσεων είναι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περισσότεροι από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ.

 

πηγή: efsyn.gr


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ