Μία τοποθέτηση του συντοπίτη μας Βλάση Οικονόμου, Προέδρου του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής με έδρα την Ολλανδία.
Με ενδιαφέρον διαβάσαμε ότι 12 εκατ. € θα δαπανηθούν από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Κορίνθου και Τρίπολης για τις συνδέσεις των καυστήρων φυσικού αερίου. Παρά τα καλά λόγια των Δημάρχων για την έλευση του αερίου, μάλλον ξεχνάμε πως αναφερόμαστε στο ακριβότερο καύσιμο στη θέρμανση (με βάση και τις αναμενόμενες τιμές), με αρκετά χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις εναλλακτικές, ενώ από το 2026 με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία το κόστος του για θέρμανση στα σπίτια θα εκτιναχθεί. Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί;
Αν ειδικά ακούσουμε τα επιχειρήματα στην τελετή έναρξης περί φτηνού καυσίμου, μάλλον αγνοούμε τα σενάρια εξέλιξης τιμών που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην δεκαετία όπου έχουμε σταθερή αύξηση. Το άλλο επιχείρημα που ακούστηκε ότι όλες οι χώρες επενδύουν στο αέριο είναι σαφώς ψέμμα, καθότι ο βαθμός επένδυσης των ΑΠΕ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος όπως επίσης και η προσπάθεια των χωρών να απεξαρτηθούν.
Το τρίτο επιχείρημα περί θέσεων εργασίας είναι και αυτό λάθος, καθώς μέσω της εξοικονόμησης και των ΑΠΕ πετυχαίνεις 5πλάσιες θέσεις εργασίας. Το τέταρτο επιχείρημα περί καθαρού καυσίμου είναι επίσης λάθος γιατί δεν υπολογίζουμε τις εκπομπές μεθανίου που είναι πολύ ισχυρότερες από το CO2. Το πέμπτο επιχείρημα περί φθηνού καυσίμου σε θερμοκήπια είναι παντελώς ψέμμα γιατί όλες οι θερμοκηπιακές μονάδες του εξωτερικού κινούνται προς αντλίες θερμότητας σταδιακά. Επιτέλους Δήμαρχε, από αυτά που είπατε, υπάρχει κάποια αλήθεια;
Σε μελέτη που εκπονήσαμε στο IEECP για τους δύο δήμους, παρουσιάζουμε ότι τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά έχει πολύ περισσότερο νόημα τα 12 εκατ € να δαπανηθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών (των πιο ευάλωτων νοικοκυριών), σε Φωτοβολταϊκά στη στέγη και σε αντλίες θερμότητας, ενώ η χειρότερη επιλογή είναι να πάνε σε καυστήρες φυσικού αερίου (περισσότεροι από 3-4000 νοικοκυριά θα μπορούσαν να επωφεληθούν που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα).
Αν ήθελαν οι δήμοι, θα μπορούσαν να αιτηθούν τα χρήματα αυτά και να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επεμβάσεις που είναι αποδοτικότερες αντί του αερίου. Αλλά δεν θέλουν. Το ερώτημα είναι γιατί. Γιατί δεν εξηγούν ότι το κόστος θα αυξηθεί σε 3 χρόνια από τώρα κατά 20-30% με τη νέα νομοθεσία; Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ειναι βιώσιμη και χρήσιμη επένδυση για τους κατοίκους του Δήμου; Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση πάνω στο θέμα με ξεκάθαρες θέσεις.
Ας μην ξεχνάμε απλά οτι η εμμονή της χώρας με το αέριο μας έχει φέρει να έχουμε σταθερά τις υψηλότερες τιμές χονδρικής και να δαπανάμε το 4-5% του ΑΕΠ μας για να είμαστε στο μέσο όρο τιμών λιανικής με την ΕΕ. Μάλλον δεν είναι μονόδρομος!
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα του IEECP.
Βλάσης Οικονόμου Πρόεδρος (IEECP – www.ieecp.org)
Δείτε στα παρακάτω link τα σχετικά άρθρα