Πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολίτες που διαδήλωσαν την 17η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω της ατεκμηρίωτης, όπως προέκυψε, απαγόρευσης συναθροίσεων. Οι προσφεύγοντες πολίτες ζητούν την ακύρωση των προστίμων.


 

«Το αίτημα ακύρωσης των εκατοντάδων καταχρηστικών προστίμων είναι πολιτικό καθήκον του μαζικού κινήματος. Αλλά, κομμάτι της πολιτικής μάχης είναι και η δικαστική τους αμφισβήτηση. Ήδη, η κυβέρνηση πιέστηκε και αυτό εκφράστηκε και νομοθετικά: δεν είναι τυχαίο ότι μετά την υποβολή του αιτήματος για την πιλοτική δίκη και το κουρέλιασμα της απαγόρευσης στις 28/1 από τους φοιτητές, η ΚΥΑ της 29/1 συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δικαίωμα μετακίνησης σε συνάθροιση, ενώ η τελευταία 6ήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπε αριθμητικό όριο (μια δειλή συνομολόγηση της έλλειψης αναλογικότητας των προηγούμενων ολικών απαγορεύσεων)» σχολίαζε σε ενημέρωσή του την Πέμπτη ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Οι πολίτες εκπροσωπούνται από τον Χαράλαμπο Κουρουνδή, δικηγόρο Θεσσαλονίκης, διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρο της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το Δημόσιο δεν παρέστη στο ακροατήριο και έστειλε μέσω δικηγόρου δήλωση. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει τον οδηγό με τον οποίον θα κρίνουν τα κατά τόπους Πρωτοδικεία, ανάλογες δίκες που εκκρεμούν σε όλη την Ελλάδα, για πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

πληροφορίες: TPP


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ