Είμαι του ήλιου η θυγατέρα | Η πιο απ’ όλες χαϊδευτή
Χρόνια η αγάπη του πατέρα | Σ΄ αυτό τον κόσμο με κρατεί
Όσο να πέσω νεκρωμένη | Αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη


 

 

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το μάζεμα της ελιάς πραγματοποιείται από τα τέλη Οκτώβρη έως και τον Ιανουάριο, ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής. Σε αυτό συμμετέχουν συνήθως μέλη της οικογένειας αλλά και εργάτες, με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας καθώς όσο πιο γρήγορα φτάσουν οι ελιές στο ελαιοτριβείο, τόσο ποιοτικότερο το τελικό προϊόν.

Βρεθήκαμε στο Καλέντζι Κορινθίας, ημιορεινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σε απόσταση περίπου 20χλ, από την πόλη της Κορίνθου. Συναντήσαμε τον κο. Διονύση Γεωργίου, την τελευταία ημέρα εργασιών στο χωράφι που φροντίζει ο ίδιος, καθώς φέτος λόγω χαμηλής παραγωγής, η συγκομιδή διήρκησε λιγότερο από άλλες χρονιές, όπως ο ίδιος αναφέρει.

Παρακολουθήσαμε από νωρίς το πρωί τον μόχθο των εργατών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς για περίπου 10 με 12 ώρες καθημερινά δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, ώστε οι ελιές να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στο ελαιοτριβείο προκειμένου να παραχθεί το ελαιόλαδο.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, “ακολουθώντας” μια καρότσα γεμάτη ελιές, επισκεφθήκαμε το Ελαιοτριβείο Τζελέπη στο Καλέντζι, μια υπερσύγχρονη μονάδα εξαγωγής ελαιόλαδου, έναν χώρο φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, που λειτουργεί από το 2013 σε νέες εγκαταστάσεις κουβαλώντας ωστόσο την εμπειρία 3 γενεών στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κος. Κυριάκος Τζελέπης, ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου, μας μίλησε για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η παραγωγή ελαιόλαδου στην χώρα μας και για τις δυσκολίες των παραγωγών να βρουν δίκτυα διανομής στο εξωτερικό.

Φέτος, η ελαιοκομική περίοδος έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της, τη μειωμένη σε ποσότητα -σε σχέση με πέρυσι- παραγωγή ελαιόλαδου, σε όλη την  Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Οι εκτιμήσεις για την τιμή παραγωγού, ξεκινούν από 3,30 ευρώ μέχρι και 3,50 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

επιμέλεια: Anna Efthimiadou
filming & editing: SzisidiS
photos: PRESS CREW

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ