Η ηλιακή ακτινοβολία ξέρουμε πως αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος και ειδικότερα για μελάνωμα, με τον αριθμό νέων περιστατικών μελανώματος να έχει τετραπλασιαστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια


 

Το καλοκαίρι είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα του χρόνου, είναι ακόμα πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες, ο ήλιος είναι πιο δυνατός και βρίσκεστε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Όταν επιλέγετε αντηλιακό, φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα πριν αγοράσετε. Οι κανονισμοί της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτούν από τις ετικέτες να ακολουθούν ορισμένες οδηγίες. Ο οδηγός μας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους όρους.

  • Επιλέξτε ένα αντηλιακό με προστασία  «ευρέως φάσματος».  Τα αντηλιακά με αυτήν την ετικέτα προστατεύουν από τις  ακτίνες UVA και UVB . Όλα τα αντηλιακά προστατεύουν από τις ακτίνες UVB, που είναι η κύρια αιτία ηλιακών εγκαυμάτων και καρκίνου του δέρματος . Ωστόσο,  οι ακτίνες UVA συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση. Μόνο τα προϊόντα που περνούν ένα συγκεκριμένο τεστ μπορούν να φέρουν την ένδειξη “ευρέως φάσματος”. Τα προϊόντα που δεν είναι ευρέως φάσματος πρέπει να φέρουν μια προειδοποίηση ότι προστατεύουν μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι από τον καρκίνο του δέρματος ή τη γήρανση του δέρματος.
  • Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας έχει  δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30  ή μεγαλύτερο. Ο αριθμός SPF είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό ενάντια στις ακτίνες UVB. Υψηλότεροι αριθμοί SPF σημαίνουν περισσότερη προστασία, αλλά όσο πιο ψηλά πηγαίνετε, τόσο μικρότερη γίνεται η διαφορά. Τα αντηλιακά SPF 15 φιλτράρουν περίπου το 93% των ακτίνων UVB, ενώ τα αντηλιακά SPF 30 φιλτράρουν περίπου το 97%, τα αντηλιακά SPF 50 περίπου το 98% και το SPF 100 περίπου το 99%. Κανένα αντηλιακό δεν σας προστατεύει πλήρως. Ο FDA απαιτεί από οποιοδήποτε αντηλιακό με SPF κάτω του 15 να φέρει μια προειδοποίηση ότι προστατεύει μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι από τον καρκίνο του δέρματος ή τη γήρανση του δέρματος.
  • «Αδιάβροχο» δεν σημαίνει «αδιάβροχο».  Κανένα αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο και οι κατασκευαστές δεν επιτρέπεται να ισχυρίζονται ότι είναι. Εάν η μπροστινή ετικέτα ενός προϊόντος ισχυρίζεται ότι είναι ανθεκτικό στο νερό, πρέπει να διευκρινίζει εάν διαρκεί 40 λεπτά ή 80 λεπτά ενώ κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και ακόμη πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Το αντηλιακό συνήθως τρίβεται όταν στεγνώνετε με πετσέτα, επομένως θα χρειαστεί να βάλετε περισσότερο.

Άλλοι τρόποι για να μείνετε ασφαλείς στον ήλιο

Εκτός από την επιλογή του σωστού αντηλιακού και τη σωστή χρήση του, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να  προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλάβες από τον ήλιο  που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος:

  •  Όταν είστε έξω στον ήλιο, φορέστε ρούχα και ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να προστατεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Αναζητήστε σκιά.  Περιορίστε την άμεση έκθεσή σας στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες.
  • Αποφύγετε το σολάριουμ καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μακροχρόνια βλάβη του δέρματος και να συμβάλει στον καρκίνο του δέρματος.

Πηγή: www.cancer.org

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ