«Αναγκάστηκα να καταφύγω σε σας, γιατί εσείς μόνο μπορείτε να προστατέψετε τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η μάνα του Ζακ – Απόντες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


 

 

Στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (libe) παραπέμπεται προς συζήτηση η ατιμωρησία των δολοφόνων του Ζακ ,μετά την σχετική πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης.

Η απόφαση της  Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά  την απογευματινή ακρόαση της Ελένης Κωστοπούλου, της μητέρας του Ζακ, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντας την ατιμωρησία του παιδιού της από τα ελληνικά δικαστήρια , είναι μια μικρή νίκη του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου έναντι της Κομισιόν.

Εντύπωση προκάλεσε η κυνική τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Επιτροπή Αναφορών, ο οποίος αρκέστηκε να εκφράσει την οδύνη του στην οικογένεια επιμένοντας ότι δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αναρμόδια να συζητήσει για την αστυνομική αυθαιρεσία  σε χώρα- μέλος της ΕΕ καθώς δεν εμπίπτει στο Ενωσιακό Δίκαιο (!). Μάλιστα υπέδειξε στην οικογένεια του δολοφονημένου Ζακ να φέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων « γιατί εμείς ως Κομισιόν  καταδικάζουμε την βία αλλά δεν  έχουμε εξουσία  να παρέμβουμε στα κράτη-μέλη…».

Η απάντηση  ήρθε από την μάνα του Ζακ που απευθυνόμενη στο εκπρόσωπο της Κομισιόν διερωτήθη: « Αν δεν μπορείτε να  κάνετε κάτι εσείς , τότε γιατί κάθεστε σε αυτά τα έδρανα» και επέμενε: « Σε σας και μόνο σε εσάς, εναποθέτω τις ελπίδες μου. Κάντε κάτι . Ζούμε μια αδικία. Βρείτε έναν τρόπο να καταδικάσετε τους δολοφόνους του παιδιού μου. Εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ αγωνιζόμενη  για την μεταθανάτια υστεροφημία  του παιδιού μου. Δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του και όχι για τα ψέματα που ακούστηκαν στην δίκη. Βοηθήστε για να μην υπάρξουν και άλλα θύματα σαν τον Ζακ, αν θέλουμε να επιβιώσουμε  ως ανθρώπινη φυλή».

 

Η ίδια σημείωσε «Οι δολοφόνοι είναι αμετανόητοι ακόμη και τώρα. Οι απολογίες τους δείχνουν ότι είναι φασίστες. Η κυβέρνηση στηρίζει τους αστυνομικούς που έμειναν ατιμώρητοι. Ξέρουν ότι αυθαιρετούν αλλά δεν πρόκειται να απολογηθούν πουθενά.  Δρουν και είναι ατιμώρητοι. Η μόνη μου ελπίδα είστε εσείς… Ο γιός μου ήταν το θύμα και όμως στο δικαστήριο έπρεπε να αγωνιστούμε  για να γκρεμίσουμε τα ψέματα και τις ύβρεις. Η δίκη ήταν μια φάρσα, αν και το βίντεο της δολοφονίας είναι αποκαλυπτικό. Αρνήθηκαν να πάρουν καταθέσεις, έπρεπε να παλέψουμε για να αποδείξουμε ότι δεν είναι ο Ζακ ο θύτης αλλά το θύμα. Έφτασαν μάλιστα να μας κατηγορήσουν ότι  καταφεύγουμε στην δικαιοσύνη για  χρηματική αποζημίωση».

 

«Η Δημοκρατία δεν πρέπει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αναγκάστηκα να καταφύγω σε σας, γιατί εσείς μόνο μπορείτε να προστατέψετε τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η μάνα του Ζακ, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για τις συνθήκες  δολοφονίας του γιού της, την ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου αλλά και για την προσωπικότητα του παιδιού της που ήταν  ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Απόντες από τη επιτροπή ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρόντες ο Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία) και ο Λευτέρης Νικολάου -Αλαβάνος απο το ΚΚΕ. Ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας τον λόγο  σε αντίθεση με την πρόταση του εκπροσώπου της Κομισιόν επέμενε πως πρέπει το θέμα να συζητηθεί και στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών της Κομισιόν (Libe) όπου όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου  να συνεργαστούν  και να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της φτώχειας.

« Ήθελα να είμαι εδώ αντικαθιστώντας τον συνάδελφο Αλέξη Γεωργούλη. Ήμουν δημοσιογράφος και μετέδωσα το γεγονός . Δεν ήταν θάνατος ήταν δολοφονία. Υπήρξε βίντεο που αποκαλύπτει την αλήθεια. Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου οι νοικοκυραίοι μπροστά σε πολίτες που παρακολουθούσαν και δεν παρεμπόδισαν την δολοφονία. Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου και οι αστυνομικοί. Οι άνδρες του ΕΚΑΒ αργότερα απλά παρατηρούσαν.

Ο Ζακ ήταν γνωστός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πολλά τα fake news που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της δίκης  αλλά και μετά. Το μιντιακό σύστημα σκότωσε τον Ζακ και δεύτερη φορά. Οι γονείς ήρθαν εδώ στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν μια δίκαιη δίκη για το παιδί τους. Μιλώ σαν πατέρας και όχι σαν αριστερός ή ευρωβουλευτής. Το θέμα δεν μπορεί να κλείσει. Να παραμείνει  ανοιχτό, να συζητηθεί και στην επιτροπή Libe. Έτσι ποινικοποιείται η φτώχεια και η διαφορετικότητα: πρόσφυγες, ομοφυλόφυλοι, γυναίκες είναι τα θύματα. Ας συμμαχήσουμε όλοι για τις πανανθρώπινες αξίες» η έκκληση του Κώστα Αρβανίτη, η οποία εισακούστηκε και έγινε αποδεκτή ακόμη και από την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφοράς η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Με την πρόταση για γνωμοδότηση και της επιτροπής Libe  συμφώνησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος , ο  οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την συστηματική αστυνομική αυθαιρεσία στην Ελλάδα που έχει ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν και άλλοι πλην του Ζακ, όπως ο Σαμπάνης ή ο Φραγκούλης.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ