Η ευρωπαϊκή αγορά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων βίωσε το χειρότερο τρίμηνο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint Research


 

H εταιρεία ερευνών Counterpoint Research αναφέρει στο σημείωμά της ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο πριν τελικά πάρει την οδό της βελτίωσης.

Πιο αναλυτικά, η ευρωπαϊκή αγορά smartphones έπεσε κατά 12% κατά το α’ τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο 49 εκατομμύρια συσκευές παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές στο χειρότερο α’ τρίμηνο από το 2013.

Σημειώνεται ότι από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές μόνο η Realme σημείωσε ανάπτυξη, διπλασιάζοντας το μερίδιό της στην αγορά.

Η κορεατική Samsung παραμένει ο κορυφαίος κατασκευαστής στη Γηραιά Ήπειρο, ωστόσο οι παραδόσεις ήταν 16% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ενώ το μερίδιο αγοράς έπεσε από το 37% στο 35%. Η Apple από τη δική της πλευρά είχε μικρή αύξηση μεριδίου (από 24% στο 25%) αλλά οι παραδόσεις συσκευών μειώθηκαν κατά 6%.

Στο α’ τρίμηνο του 2022 είχαμε το λανσάρισμα της νέας ναυαρχίδας της Samsung, της σειράς Galaxy S22, αλλά και το οικονομικό iPhone SE 3ης γενιάς από την Apple, συσκευές που δεν κατόρθωσαν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα της αγοράς.

Την πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών συμπληρώνουν οι Xiaomi και Oppo. Η Xiaomi γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση στις παραδόσεις συσκευών: είχε μείωση 36% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Το μερίδιό της έπεσε από το 19% στο 14%. Η Oppo (που πλέον περιλαμβάνει και την OnePlus) διατήρησε τις δυνάμεις της σε επίπεδο μεριδίου αγοράς (παρέμεινε στο 6%) αλλά επίσης είχε μειωμένες παραδόσεις συσκευών κατά 6%.

Η Realme ήταν η μόνη που είχε αύξηση στις παραδόσεις συσκευών, στο εντυπωσιακό 67%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Επίσης, η εταιρεία διπλασίασε και το μερίδιό της στην αγορά, από το 2% στο 4%.

Η καθίζηση της αγοράς smartphones οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες: υπάρχει ακόμα έλλειψη βασικών εξαρτημάτων που δυσκολεύει τις γραμμές παραγωγής, απανωτά lockdowns στην Κίνα λόγω Covid-19 επιδείνωσαν την κατάσταση, άνοδος του πληθωρισμού και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρεάζει την αγορά με διάφορους τρόπους.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί μόνο ο τομέας των smartphones. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών κάθε είδους. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα κύμα αύξησης του κόστους διαβίωσης, άρα λιγότεροι άνθρωποι θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν νέα συσκευή smartphone.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ