Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που πάσχουν από αϋπνία θα λάβουν συνεδρίες ψηφιακής ψυχοθεραπείας μέσω app, αντί για υπνωτικά χάπια


 

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η εφαρμογή Sleepio είναι πιο αποτελεσματική από τα υπνωτικά χάπια, δεν συνδέεται με παρενέργειες και καταργεί τα κόστη για ιατρικές επισκέψεις και συνταγογράφηση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει 6 εβδομαδιαίες 20λεπτες συνεδρίες, βασισμένες στη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-I), που θεωρείται ότι καλύτερο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

«Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα, με κάποιες ενδείξεις ότι η χρονική διάρκεια της αποτελεσματικότητας είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον δεν συνδέεται με ανεπιθύμητες δράσεις όπως ορισμένα φάρμακα» δήλωσε ο Γκάι Λέζινερ, ειδικός του King’s College στο Λονδίνο.

«Στα περισσότερα Κέντρα Ύπνου της Βρετανίας η CBT-I είναι ήδη η θεραπεία πρώτης γραμμής. Αυτό όμως απαιτεί πολλούς πόρους, ενώ αυτές οι πλατφόρμες απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και είναι πιο προσβάσιμες».

Το Sleepio, προϊόν της εταιρείας Big Health, είναι η πρώτη διαδικτυακή θεραπεία που εγκρίνει το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Αριστεία στη Φροντίδα, σύμφωνα με το οποίο το κόστος περιορίζεται στις 45 λίρες (53 ευρώ) ανά ασθενή.

Η εφαρμογή εξατομικεύει τις συνεδρίες με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και βοηθά τον χρήστη να αντιμετωπίσει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος που παγιδεύουν πολλούς σε έναν φαύλο κύκλο αγρυπνίας. Ζητά από τον χρήστη να κρατά ημερολόγιο ύπνου και προσφέρει πρακτικές συμβουλές όπως η αποφυγή της χρήσης κινητού πριν τον ύπνο.

Κλινική δοκιμή έδειξε ότι το 75% των ασθενών που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα ψηφιακών συνεδριών ανέφερε βελτίωση και ότι ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να αποκοιμηθεί ο χρήστης μειώνεται κατά μέσο όρο στο μισό.

Μέχρι σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές στη Βρετανία προβλέπουν ότι οι γιατροί προσφέρουν αρχικά συμβουλές για ποιοτικότερο ύπνο, όπως η αποφυγή της καφεΐνης και η κατάκλιση με σταθερό ωράριο. Ωστόσο, αν η αϋπνία επιμένει και προκαλεί «σημαντική δυσφορία», οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν υπνωτικά για μέγιστο διάστημα 7 ημερών.

Δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες, είναι εθιστικά και δεν χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το νέο app θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση όταν η αϋπνία είναι χρόνια.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ