Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν


 

1735 χιλιόμετρα μακριά μας. Τόσο απέχει η πόλη μας από τα σύνορα της Ουκρανίας, που εδώ και 24 ημέρες δέχεται την εισβολή της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ενώ περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας. Η Πολωνία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο του προσφυγικού κύματος, καθώς εκεί κατευθύνονται οι έξι στους δέκα πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία. 

Περισσότερο από 50% των προσφύγων, είναι παιδιά. Τα παιδιά που φτάνουν στο κέντρο υποδοχής στην περιοχή του Siret -που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία- βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, έχουν χαμένο βλέμμα, αρκετά από αυτά δεν μιλάνε καθόλου και δεν ανταποκρίνονται. Πρόκειται για παιδιά που έζησαν την φρίκη των βομβαρδισμών, κρύφτηκαν σε υπόγεια, άφησαν πίσω τους μπαμπάδες τους και ταξίδεψαν για αρκετές ημέρες χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό.

Τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη για αρκετό καιρό και χρειάζονται  επίσης ένα περιβάλλον που να μην τους θυμίζει όσα βίωσαν αλλά αντιθέτως πρέπει να νιώσουν άμεσα ασφαλή και προστατευμένα.

Το εντυπωσιακό κύμα αλληλεγγύης που υπάρχει στο Siret, δεν έχει εθνικότητα. Άνθρωποι από όλα τα μέρη του πλανήτη, μεμονωμένα ή οργανωμένα, βρίσκονται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και έχουν καταφέρει να οργανώσουν τα κέντρα υποδοχής. Πολλοί πρόσφυγες μένουν για λίγο προσπαθώντας να συνδεθούν με συγγενείς και φίλους σε άλλες χώρες ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μένουν πίσω, καθώς δεν ξέρουν πως και προς τα που να μετακινηθούν.

Υπάρχουν άνθρωποι με χρόνια ζητήματα υγείας, καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, ΑΜΕΑ καθώς και πολλοί ηλικιωμένοι που βρέθηκαν στο Siret μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι. Αυτός είναι ο πόλεμος. Και όπως είπε ο François Fénelon, “Όλοι οι πόλεμοι είναι εμφύλιοι πόλεμοι, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια”.

1735 χιλιόμετρα μακριά μας. Τόσο κοντά μας.

 

photos: Sotiris ZisidisSzisidiS|photography
 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ