Τον πρωτοφανή εφιάλτη του απόλυτου εγκλεισμού που ζει στη Σανγκάη, περιγράφει ο Έλληνας επιχειρηματίας κύριος Γιάννης Τζογανάκης.
Στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους νοσούντες με κορωνοϊό, εξολόθρευση των κατοικίδιων ζώων όσων ασθενούν, ρομπότ-φρουροί κυκλοφορούν στους δρόμους, και οι εκατομμύρια κάτοικοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης.
Γιατί η έξοδος από το σπίτι, για οποιονδήποτε λόγο, απλά δεν γίνεται. «Στην Κίνα δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα, δεν μπορείς να φέρεις άρνηση», τονίζει ο κύριος Τζογανάκης. Το κράτος στέλνει κάποιες παροχές και κάποια ελάχιστα είδη πρώτης ανάγκης αλλά… πρέπει να είσαι τυχερός για να τα λάβεις, επισημαίνει.
Οι γείτονες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ομάδων που έχουν δημιουργήσει στα κοινωνικά δίκτυα και σε κάποιες περιπτώσεις ανταλλάζουν μεταξύ τους προϊόντα. Το λοκντάουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 1,5 μήνα ακόμα, ενώ ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται για συμβαίνει όλο αυτό, ο κόσμος υποψιάζεται ότι υπάρχει μια νέα μετάλλαξη που δεν ανακοινώνεται, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μειωμένης αποτελεσματικότητας των κινεζικών εμβολίων.
Την ίδια στιγμή το γύρω του κόσμου μέσω των social media κάνουν οι σκηνές χάους εκτυλίσσονται στη Σαγκάη, μετά την επιβολή σκληρού lockdown, με τις αρχές να χρησιμοποιούν ακόμη και δαγκάνες για να ακινητοποιήσουν πολίτες και να τους μεταφέρουν σε κέντρα καραντίνας. Οι μαρτυρίες από τη οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας είναι χαρακτηριστικές των δυσκολιών που βιώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι αναγκάζονται να απομονωθούν σε ειδικά κέντρα με άθλιες συνθήκες υγιεινής ακόμη και εάν είναι πλήρως ασυμπτωματικοί.
Meanwhile in Shanghai…pic.twitter.com/2Jw0mDAoh0
— Avi Yemini (@OzraeliAvi) April 14, 2022
🔻 the police dragged protesters away and detained them
4/n pic.twitter.com/g91W0JVNwb
— Byron Wan (@Byron_Wan) April 14, 2022
Τέλος, και νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν στο μεταξύ τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα –κυρίως αυτό στη Σαγκάη–, με τις επιχειρήσεις πλέον και στην Ελλάδα να μοιάζουν σαν να βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Πριν καλά καλά ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που ξεκίνησαν πέρυσι και οφείλονταν στην απότομη επανεκκίνηση της οικονομίας παγκοσμίως, και ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου η κρίση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέα προβλήματα, τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών από την Κίνα.