«Στον δρόμο» έχουν βγει καθηγητές και φοιτητές για Αστυνομία και νομοσχέδιο Κεραμέως.


 

Από τα ξημερώματα εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στις πύλες του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και άλλων πανεπιστημίων, με βάση αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, για να εμποδίσουν πιθανή είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Μαζί τους εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, ερευνητές/τριες και άλλοι εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζυγίζοντας προφανώς και τις αντιδράσεις, φαίνεται να κρατά σε αναμονή τους 360 ειδικούς φρουρούς που προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την φύλαξη των πανεπιστημίων.

/360 αστυνομικοί για τέσσερα κάμπους

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου έγινε γνωστό ότι οι 360 ειδικοί φρουροί που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έλαβαν φύλλα πορείας για αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα πρώτα «προς φύλαξη» κάμπους, δηλαδή την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι 260 θα ανήκουν σε αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται γύρω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα και οι υπόλοιποι 100 στα ΑΤ της Θεσσαλονίκης και γύρω από το ΑΠΘ.

/Η κυβέρνηση και η στάση αναμονής

Λίγες εβδομάδες μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ, όπου η παρουσία των ΜΑΤ παραμένει έντονη, η κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει στάση αναμονής όσον αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Ερωτώμενος την Τετάρτη για το πότε εγκαθίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι αστυνομικοί στους χώρους των πανεπιστημίων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε ότι «οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».

Η απάντησή του βέβαια υποδηλώνει ότι κύρια αποστολή των ΟΠΠΙ είναι η πάταξη κινητοποιήσεων και δράσεων των φοιτητών με πολιτικό πρόσημο. Κι αυτό διότι τυχόν εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο ή βίαιες επιθέσεις, απόπειρες βιασμού και άλλες πράξεις προφανώς είναι εξίσου πιθανό να συμβαίνουν και εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Ο υπουργός προειδοποίησε τις πρυτανικές αρχές λέγοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τους ΟΠΠΙ για να κάνουν την δουλειά που πρέπει και περιμένω από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους».

Πηγές της Αστυνομίας που επικαλείται η «Καθημερινή», εμφανίζονται να διαψεύδουν την άμεση εγκατάσταση στελεχών των ΟΠΠΙ στα κάμπους. Μάλιστα ως συνέχεια της προειδοποίησης Θεοδωρικάκου προς τους πρυτάνεις, οι ίδιες πηγές φέρονται να είπαν πως οι ΟΠΠΙ θα αναλάβουν δράση μόνο όταν οι πρυτανικές αρχές προχωρήσουν στην εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης (τουρνικέ) στα πανεπιστήμια.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ