Αντιμέτωποι με την ακρίβεια είναι οι καταναλωτές, ενώ δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το κόστος των σαρακοστιανών


 

Το Καλάθι της Σαρακοστής αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από την Τετάρτη 13 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Θα περιλαμβάνει κατεψυγμένα θαλασσινά, διάφορες σαλάτες όως είναι η ταραμοσαλάτα και η μελιτζανοσαλάτα, και χαλβά.

Ωστόσο, η καθημερινή μάχη των καταναλωτών με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης δεν έχει τέλος ενώ δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω αυξήσεις και σε σαρακοστιανά προϊόντα, ενδεικτικά για τον χαλβά από 45% έως και 60%, για τις κατεψυγμένες γαρίδες έως και 50% και για τα συσκευασμένα κατεψυγμένα καλαμαράκια έως  και 25%.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο OPEN ανέφερε πως οι εισαγωγές μέσω της διώρυγας του Σουέζ λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα ίσως να εκτοξεύει το μεταφορικό κόστος και να συμπαρασύρει τις τιμές των θαλασσινών κατά 10%.

Αποκλίσεις στις τιμές δίνουν και τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών από τοπικά ιχθυοπωλεία, με το χταπόδι να φτάνει από 17 έως και πάνω από 23 ευρώ το κιλό, τα καλαμαράκια από 11,90, το καλαμάρι 17, τις γαρίδες από 12 έως 19,90 ανάλογα με το μέγεθος. «Η αγορά δεν είναι μόνο η Βαρβάκειος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι έχει παρατηρηθεί κατεψυγμένα θαλασσινά να αποψύχονται και να πωλούνται ως φρέσκα, θράψαλα να βαφτίζονται καλαμάρι ή κεφαλόποδα όπως ο μοσχιός να βαφτίζονται χταπόδι.

Το κόστος απογειώνεται στα προϊόντα που περιέχουν ελαιόλαδο, αφού η τιμή του φέτος είναι ακριβότερη τουλάχιστον κατά 64%. Ωστόσο, προϊόντα που παρασκευάζονται με φυτικά έλαια, παρουσιάζουν αυξήσεις τιμών, που σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζουν το 100%, όπως το παράδειγμα επώνυμης ταραμοσαλάτας που πέρυσι πωλούνταν 1,74 ευρώ και φέτος 3,44, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΚΕ.

Για την λαγάνα, που αποτελεί το αιώνιο μέτρο σύγκρισης για τα Κούλουμα, η γενική εκτίμηση είναι πως φέτος θα πωλείται τουλάχιστον 10% ακριβότερα, ωστόσο οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα την περιοχή, την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος  ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το αν το προϊόν είναι φρέσκο.

 

 

Πηγή : .efsyn.gr

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ