Με μία αγγελία σε κάποιο δισκάδικο στο κέντρο του Μάντσεστερ ο Peter και ο Bernand έψαχναν κάποιον για τα φωνητικά, μετά το τέλος της συναυλίας των Sex Pistols που είχαν παρακολουθήσει πρόσφατα είχαν αποφασίσει πως θα φτιάξουν οπωσδήποτε μια punk μπάντα. Η αγγελία έκανε την δουλειά της και ένας τύπος που τον έλεγαν Ίαν έκανε την εμφάνισή του, είχε παρακολουθήσει και αυτός το ίδιο live στο Μάνστεστερ τον Ιούλιο του 1976 και ήξερε ήδη πως θα ασχοληθεί με την μουσική. Τον πήραν χωρίς audition και μην έχοντας ιδέα για την ιστορία που θα έγραφαν μαζί του…


 

 

Το Stiff Kittens που αρχικά πήγε να επικρατήσει δεν άρεσε τελικά σε όλους για όνομα και έτσι κατέληξαν στο Warsaw, εμπνευσμένοι από το τραγούδι του David Bowie, και ξεκίνησαν να κάνουν κάποια demo με το „They Walked In Line“ να ξεχωρίζει.
Ο Bernand και ο Ian παίρναν συνεχώς ερεθίσματα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκείνη την εποχή έτσι το Warsaw έγινε Joy Division.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1978 τα τέσσερα μέλη του group ήταν μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο επιστρέφοντας από ένα πολύ επιτυχημένο show στο Λονδίνο όταν ο Ian έπαθε κρίση και σε άσχημη κατάσταση τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Η διάγνωση ήταν Επιληψία.

Παρά τη σοβαρή ασθένεια του Ian Curtis σημείωναν όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Η εσωστρέφεια και το διαφορετικό στυλ της ενδοσκόπησης από τις punk μπάντες της εποχής τους, χαρακτήρισαν την μουσική τους ως post punk. O παραγωγός τους Martin Hannett είχε τεράστιο μερίδιο στην δημιουργία του ήχου των Joy Division. Δεν είχε ξαναβγεί ποτέ μέχρι τότε κάτι ανάλογο.

Ήταν 18 Μαΐου του 1980, σε λίγες μέρες η πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική θα γινόταν πραγματικότητα ! Το διαζύγιο του Ian με τη Deborah, είχε αυξήσει την συχνότητα των κρίσεων του, δεν ήθελε όμως να απογοητεύσει ούτε τη μπάντα του, ούτε και τα παιδιά της δισκογραφικής, ήταν όλοι τόσο ενθουσιασμένοι.

Το τελευταίο βράδυ πριν φύγουν ο Ian έβλεπε για ακόμη μια φορά, μια συγκεκριμένη ταινία, το Stroszek του Werner Herzog. Όταν αυτή τελείωσε πήγε στην κουζίνα και κρεμάστηκε με ένα καλώδιο. Δεν ήταν ακόμα ούτε 24 χρονών.

Ο εμβληματικός frontman των Joy Division ανέπτυξε ένα μοναδικό στυλ επί σκηνής, απότοκο της επιληψίας από την οποία έπασχε. Τα τραγούδια του πάντα απαισιόδοξα και σκοτεινά, γεμάτα από θάνατο, βία και κοινωνική αποσύνθεση. Η φωνή του σπάνια, απόκοσμη, τον έκανε να ακούγεται μεγαλύτερος από την ηλικία του και παρά το σύντομο πέρασμά του κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην παγκόσμια μουσική σκηνή μέχρι σήμερα.
Οι Joy Division ηχογράφησαν δύο αριστουργηματικούς δίσκους, πρόκειται για τα άλμπουμ «Unknown Pleasures» (1979) και «Closer» (1980) και διαλύθηκαν όπως είχαν προαποφασίσει, εάν κάποιος τους πέθαινε ή εγκατέλειπε το συγκρότημα. Τα υπόλοιπα μέλη των Joy Division δημιούργησαν τους New Order, που γνώρισαν επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

επιμέλεια: SzisidiS


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ