Η μεγάλης έκτασης Ρωμαϊκή Έπαυλη, ήρθε στο φως από ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1996 και συστηματικότερα από το 2012, στην περιοχή Κατουνίστρα, στο Λουτράκι


 

Ακολουθώντας τον δρόμο προς την περιοχή του Φλοίσβου, πλησίον της κατασκήνωσης SportCamp, απολύτως προσβάσιμη και χωρίς καμία φύλαξη, βρίσκεται μια Έπαυλη μιας άλλης εποχής. Πρόκειται για την Ρωμαϊκή Έπαυλη.

Το πολυτελές συγκρότημα χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ., είχε θέα στον Κορινθιακό κόλπο και διέθετε εντυπωσιακό λουτρό. Ανήκε πιθανόν σε κάποιον γαιοκτήμονα ή ήταν εξοχική κατοικία κάποιου εμπόρου ή αξιωματούχου της τότε ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου. Κτίστηκε την περίοδο ανάδειξης της πόλης σε εμπορικό κέντρο και παρήκμασε πιθανότατα λόγω του καταστροφικού σεισμού του 551.

Η έπαυλη αποτελείται από 30 δωμάτια χωρισμένα σε δύο διαμερίσματα, με αψίδα στην βόρεια πλευρά και προθάλαμο στην νότια. Στην ανατολική είσοδο του κτίσματος υπάρχει διάδρομος που πιθανόν συνέδεε την έπαυλη με το παρακείμενο λουτρό.

Σε ένα από τα δωμάτια, σώζονται σκαλοπάτια που μαρτυρούν την ύπαρξη ορόφου ενώ υπάρχουν και δωμάτια με πλινθόκτιστες κόγχες στις γωνίες τους.

Περίπου 10 μέτρα βορειοανατολικά της έπαυλης, βρέθηκε τμήμα λουτρού με 13 κύριους χώρους και τρεις βοηθητικούς .

Η ανασκαφή απέδωσε άφθονα κεραμικά ευρήματα, που καλύπτουν χρονολογικά μια περίοδο από τον 1ο–2ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., με το υλικό του 3ου–5ου αιώνα μ.Χ. να εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ανάμεσά τους, όστρακα από αμφορείς, πίθους, λυχνάρια, χύτρες, πινάκια, κυψέλες και αγγεία, ανατολικών, δυτικών και αφρικανικών εργαστηρίων.

Τα σπουδαία λουτρά της Ρωμαϊκής Έπαυλης, μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού κατά την αρχαιότητα, αλλά και την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2020, το ανασκαφικό έργο περιελάμβανε και πολλές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και τακτοποίηση των διαφόρων υλικών, που είχαν προκύψει από τις ανασκαφές προηγούμενων ετών.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου, αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.

Επιμέλεια: Anna Efthimiadou
Photos: PRESS CREW


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ