Μετά από ανασκαφές στην πόλη Yavne, οι ειδικοί ανακάλυψαν το αρχαίο κόσμημα στην περιοχή που βρισκόταν το μεγαλύτερο γνωστό οινοποιείο της βυζαντινής εποχής


 

Μετά από ανασκαφές στην πόλη Yavne, του Ισραήλ, οι ειδικοί ανακάλυψαν το αρχαίο κόσμημα στην περιοχή που βρισκόταν το μεγαλύτερο γνωστό οινοποιείο της βυζαντινής εποχής. Σε συνοδευτικό δελτίο τύπου της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ο αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι ανέφερε ότι ο αμέθυστος μπορεί να φοριόταν για να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

«Πολλά προτερήματα προσδίδονται σε αυτόν τον πολύτιμο λίθο, μαζί και αυτό της πρόληψης των παρενεργειών του ποτού, το λεγόμενο hangover».

Το δαχτυλίδι βρέθηκε 150 μέτρα μακριά από τα ερείπια μιας αποθήκης που περιείχε αμφορείς, που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού. Ο χώρος της ανασκαφής χρονολογείται περίπου στον 7ο αιώνα — γύρω στο τέλος της πρώιμης βυζαντινής περιόδου και στις αρχές της Πρώιμης Ισλαμικής περιόδου — ωστόσο το δαχτυλίδι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο παλιό.

 

 

«Τα χρυσά δαχτυλίδια με ένθετη πέτρα αμέθυστου είναι γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο και είναι πιθανό το εύρημα του δαχτυλιδιού να ανήκει στις ελίτ που ζούσαν στην πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ.», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Ο Γκολάνι είπε ότι ο αμέθυστος πιστεύεται ότι έχει πολλές άλλες «αρετές», ενώ υπάρχουν και θρησκευτικές αναφορές, καθώς για παράδειγμα αναφέρεται στη Βίβλο. Υπέθεσε επίσης ότι το δαχτυλίδι, που ζυγίζει 5,11 γραμμάρια, ανήκε σε ένα «εύπορο» άτομο.

«Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε την ιδιότητα και τον πλούτο τους, τέτοια δαχτυλίδια θα μπορούσαν να φορεθούν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες».

Ο Έλι Χαντάντ, συνδιευθύνων της ανασκαφής, δήλωσε ότι το πολύτιμο εύρημα μπορεί να «ανήκε στον ιδιοκτήτη της υπέροχης αποθήκης (οινοποιείου), σε έναν εργοδηγό» ή σε έναν «άτυχο επισκέπτη, ο οποίος έπεσε και έχασε το δαχτυλίδι».

«Ήθελε αυτός που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη και έπινε πολύ κρασί; «Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ».

Ο αμέθυστος δεν είναι η μόνη αρχαία θεραπεία του hangover που έχει ξεχαστεί…

Σύμφωνα με το Live Science, το 2015, ανακαλύφθηκε πάπυρος 1.900 ετών, ο οποίος συνιστούσε σε όσους έκαναν υπερβολική κατανάλωση κρασιού να φορούν ένα περιδέραιο από φύλλα δάφνης ως «θεραπεία για τον πονοκέφαλο από μεθύσι».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ