Τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί με επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ ανήγγειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG Herbert Diess. Μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG.

H Volkswagen θα αξιοποιήσει την Αστυπάλαια, προκειμένου να ιδρύσει ένα πεδίο δοκιμών για αυτόνομη οδήγηση σε ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η επένδυση θα συνδυαστεί με σχέδια εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία επενδύει στην αυτόνομη οδήγηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και των φορτηγών και των λεωφορείων μέσω της εταιρείας ΜΑΝ. Οι επαφές της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αντικείμενο τη δημιουργία υποδομής τηλεματικής με τεχνολογία αιχμής προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έξυπνο νησί που θα μπορεί να υποστηρίξει δοκιμές αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Το Volkswagen Group και η Ελληνική Δημοκρατία θα δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στην Αστυπάλαια. Για το σκοπό αυτό, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί θα αντικατασταθεί από την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Ένα σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα και στο Βόλφσμπουργκ, από τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον Dr. Herbert Diess. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ο διαμοιρασμός ή η κοινή χρήση οχημάτων θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει έξι χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here