Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα power pass και θα μείνει ανοιχτή για 15 μέρες


 

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του βοηθητικού επιδόματος που κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει μέσα Ιουνίου και εντός του Ιουλίου θα πιστωθούν οι πρώτες αποζημιώσεις.

Μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον προσδιορισμό του πλαφόν των 45.000 για το οικογενειακό εισόδημα, που θα είναι καθαρό (μετά από φόρους) καθώς δεν θα υπολογίζονται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ανοίγει περαιτέρω η ομπρέλα των επιδοτήσεων. Οι οικογένειες με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση για να μη χάσουν το επίδομα και ταυτόχρονα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1.

Δικαιούχοι

Ειδικότερα τα νοικοκυριά με επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Οικογενειακό εισόδημα: Η ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «καθαρό εισόδημα» σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην Εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι (φόρος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος). Με τον τρόπο αυτό δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό.
  • Φορολογικές δηλώσεις: Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές. Ωστόσο όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν, ώστε μετά να πάρει σειρά η αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.
  • Φοιτητές: Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να λάβουν την επιδότηση για λογαριασμούς ρεύματος φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει:

– Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
– Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
– Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

  • Κοινό ρολόι: Για τα νοικοκυριά που δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

 

Η πλατφόρμα power pass αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιουνίου και θα μείνει μόλις 15 μέρες ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, τα ποσά της επιδότησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ