Κατακόρυφη αύξηση της ακραίας φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας
Στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας». Η δράση είχε ξεκινήσει το 1987, από τον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι που είχε ιδρύσει την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» («Διεθνής οργάνωση “ Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια” Τέταρτος Κόσμος»), με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, το 2020, υπήρχαν 96,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ που κινδύνευαν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό , αντιπροσωπεύοντας το 21,9% του πληθυσμού.
Το 2020, υπήρχαν 75,3 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδύνευαν από τη φτώχεια στην ΕΕ , 27,6 εκατομμύρια είχαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση και 27,1 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.
Μεταξύ των 96,5 εκατομμυρίων κατοίκων εντός της ΕΕ που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνος φτώχειας, σοβαρά υλικά και κοινωνικά στερημένοι και ζουν σε ένα νοικοκυριό με πολύ χαμηλή εργασία).
Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού κινδύνευε από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό σε τέσσερα κράτη μέλη με διαθέσιμα στοιχεία για το 2020: Ρουμανία (35,8%), Βουλγαρία (33,6%), Ελλάδα (27,5%) και Ισπανία (27,0%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχία (11,5%), τη Σλοβακία (13,8%), τη Σλοβενία (14,3%), τις Κάτω Χώρες (15,8%) και τη Φινλανδία (15,9%).
***
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο οδηγούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των νεόπτωχων, που αναγκάζονται να ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.
Οι νέοι ακραία φτωχοί παγκοσμίως, που προκαλούνται από την πανδημία αναμένεται να ανέλθουν σε 143 έως 163 εκατομμύρια, πρόκειται για μια απότομη άνοδο που έγινε το 2020 και φτάνει στα επίπεδα του 2015.
Πριν από την COVID-19, η μόνη άλλη αύξηση στον παγκόσμιο αριθμό των φτωχών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες που προκλήθηκε από κρίση, ήταν από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία αύξησε την ακραία φτώχεια κατά 18 εκατομμύρια το 1997 και κατά άλλα 47 εκατομμύρια το 1998.
Στις δύο δεκαετίες από το 1999, ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άτομα. Μέρος αυτής της επιτυχίας στη μείωση της φτώχειας αντιστρέφεται λόγω της πανδημίας COVID-19, για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.
Τέλος, με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.