Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου φιλοξενεί έκθεση του σκηνογράφου και εικαστικού, Θανάση Βαλαώρα, με τίτλο
«…που με βία μετράει τη γη»


 

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του 1821 αλλά και στην Άλωση του Βραχωρίου, που το 1835  έλαβε την ονομασία Αγρίνιο. Εκείνα τα χρόνια η ονομασία Αγρίνιο δεν υπήρχε. Οι ιστορικοί που μιλούν για το γεγονός αναφέρονται σε αυτό με τη φράση η «Άλωση του Βραχωριού».

 

Η Ελληνική σημαία που κοσμεί την αφίσα της έκθεσης είναι το πρώτο έργο που θα συναντήσει ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στην έκθεση.

«Πρόκειται για δύο παράθυρα από ένα σπίτι στο χωριό μου, στην Ορεινή Ναυπακτία. Απ’ αυτό το σπίτι, τέσσερα παιδιά φύγανε, για να πολεμήσουν στο βουνό και δε γύρισε κανένα. Έπεσε το σπίτι και έμειναν τέσσερα μπλε παράθυρα. Πάνω στο μπλε έκανα έναν άσπρο σταυρό, ως μνημείο για τους εμφύλιους σπαραγμούς. Και τον μαύρο σταυρό της Ανάστασης για το μέλλον», εξηγεί ο κος. Θανάσης Βαλαώρας.

Εκμεταλλευόμενος ξεχασμένα κομμάτια του παρελθόντος, ξύλα, πέτρες, κεραμικά και υφάσματα και χρησιμοποιώντας φυσικά χρώματα και πινέλα κατασκευασμένα από τον ίδιο, ο Θανάσης Βαλαώρας αποτυπώνει τις ιδέες του, δίνοντας στα φθαρμένα αντικείμενα μια νέα ευκαιρία στην ιστορία.

 

Είχαμε την τιμή και την χαρά να μιλήσουμε με την κα.Τόνια Τζαναβάρα, Έφορο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που μας καλωσόρισε στα εγκαίνια της έκθεσης αλλά και με τον κο.Θανάση Βαλαώρα, που με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες και συνομίλησε με όλους για την ιστορία, την έμπνευση του και τα έργα του.

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενεί την έκθεση ως το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Κολοκοτρώνη 4, Κόρινθος
27410-20120, 27410-28048

Επιμέλεια: Anna Efthimiadou
photos – video: SzisidiS

 


1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ