Συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της Ε.Ε.
Τι δείχνουν τα στοιχεία και ποιος είναι ο ρόλος της μετανάστευσης


 

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, ενώ η περιοχή έχει κλονιστεί από τους 2.000.000 και πλέον θανάτους λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, ο πληθυσμός των 27 χωρών που αποτελούν την ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 172.000 από τον περασμένο χρόνο και πάνω από 656.000 από τον Ιανουάριο του 2020.

«Το 2020 και το 20221, η θετική καθαρή μετανάστευση δεν αντιστάθμισε πλέον την αρνητική φυσική αλλαγή στην ΕΕ και κατά συνέπεια, ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, καταδεικνύοντας τον αντίκτυπο από την πανδημία.

Ο αριθμός των θανάτων άρχισε να υπερβαίνει τις γεννήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από μία δεκαετία, αλλά η μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ βοήθησαν να αντισταθμιστεί η διαφορά έως τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Δεδομένης της πανδημίας, της γήρανσης του πληθυσμού και των σχετικά χαμηλών ποσοστών γεννητικότητας, η Eurostat ανέφερε ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τις γεννήσεις τα επόμενα χρόνια.

«Εάν ισχύσει αυτό, η μείωση ή η αύξηση του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ στο μέλλον πιθανόν να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεισφορά που έχει η καθαρή μετανάστευση», ανέφερε η Eurostat.

Ενώ η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού, πάνω από τις μισές χώρες-μέλη της ΕΕ είδαν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία να είναι στην κορυφή της κατάταξης.

Συνολικά, 10 χώρες κατέγραψαν μείωση πληθυσμού μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 2022, με τη μεγαλύτερη μείωση να αναφέρεται στην Ιταλία (-253 100) και τη μικρότερη στη Σλοβενία (-1 800).

Αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις άλλες 17 χώρες, με τη μεγαλύτερη στη Γαλλία (185.900) και τη μικρότερη στην Εσθονία (1.700).

Σύμφωνα με τη Eurostat, 446,8 εκατ. άνθρωποι κατοικούσαν εντός της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία μαζί, αποτελούν το 47% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σχετική κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, μία θέση πίσω από το Βέλγιο.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ