Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται κυρίως λόγω της διατροφής που αποτελείται από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και πολλές ζωικές πρωτεΐνες


 

Μια πέτρα στα νεφρά είναι μια σκληρή μάζα που αναπτύχθηκε από κρυστάλλους που διαχωρίζονται από τα ούρα εντός του ουροποιητικού συστήματος. Κανονικά, τα ούρα περιέχουν χημικές ουσίες που εμποδίζουν ή αναστέλλουν την δημιουργία κρυστάλλων. Αυτοί οι αναστολείς όμως ,δεν φαίνεται να λειτουργούν καλά σε όλους, έτσι μερικοί άνθρωποι σχηματίζουν πέτρες.

Το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας, ιδρώνουμε περισσότερο με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη απώλεια υγρών. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα παραγόμενα ούρα είναι «συμπυκνωμένα» με κίτρινο ή σκούρο κίτρινο χρώμα και περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα άλατα που δημιουργούν τις πέτρες.

Οι πέτρες νεφρών συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα μιας πέτρας στα νεφρά είναι οξύς πόνος, που έχει περιγραφεί ως χειρότερος και από τους πόνους της γέννας και ο οποίος αρχίζει ξαφνικά όταν μια πέτρα κινείται στο ουροποιητικό και εμποδίζει τη ροή των ούρων. Συνήθως, ένα άτομο αισθάνεται έναν απότομο πόνο, σαν κράμπα στην πλάτη και στα πλευρά, στην περιοχή του νεφρού ή στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μερικές φορές συνυπάρχουν η ναυτία και ο εμετός. Αργότερα, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στη βουβωνική χώρα.

Νεφρολιθίαση είναι ο ιατρικός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Για την πρόληψη της νεφρολιθίασης, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να πίνουμε άφθονα υγρά και κυρίως νερό, ώστε να αραιώνονται τα συστατικά της κρυστάλλωσης στα ούρα με σκοπό τη μείωση του κινδύνου της νεφρολιθίασης. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε φυσικό χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ και είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ειδικά αυτά που περιέχουν πολύ αλάτι, και να μην κάνουμε υπερκατανάλωση σε ασβέστιο (πχ. γαλακτοκομικά).


Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οτιδήποτε χρειάζεστε.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ