Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου


 

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες σε όλον τον Πλανήτη να επαναφέρουν και να κατανοήσουν θέματα αναπηρίας και να κινητοποιηθούν υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική ονομασία της ημέρας ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» . Tο φετινό θέμα της ημέρας είναι: “Ηγεσία και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά την COVID-19.”

 

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην ΕΕ, υπάρχουν περίπου 87 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες. Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία (ηλικίας 20-64 ετών) ανέρχεται στο 50,8%, σε σύγκριση με το 75% για άτομα χωρίς αναπηρία. Το 28% των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 17,8% του γενικού πληθυσμού.

 

Τον Μάιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμασε ένα σύνολο συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτομα με αναπηρία. Οι άξονες των συστάσεων αφορούσαν τη επαρκή χρηματοδότηση, την αποϊδρυματοποίηση, την ανάγκη ένταξης και φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας, συνολικά την προσβασιμότητα καθώς και την τήρηση των κριτηρίων αναπηρίας, μεταξύ άλλων.

Η Κομισιόν βασιζόμενη σε αυτές τις συστάσεις του Κοινοβουλίου υιοθέτησε μια φιλόδοξη στρατηγική για το διάστημα 2021-2030, τον περασμένο Μάρτιο.

  • Ενσωμάτωση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές
  • Μέτρα ανάκαμψης και μετριασμού για την προστασία των ατόμων με αναπηρίες από την κρίση υγείας όπως την κρίση του COVID-19
  • Ίση πρόσβαση για άτομα με αναπηρία σε υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση, δημόσιες συγκοινωνίες, στέγαση
  • Υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της ΕΕ για την κάρτα αναπηρίας, το οποίο επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
  • Συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και των οργανισμών στη διαδικασία εφαρμογής των πολιτικών.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ