Περίπου 60% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι, ενώ η χώρα μας είναι πλέον 1η στην Ευρώπη σε παχυσαρκία ενηλίκων και 3η στην παιδική παχυσαρκία μετά την Ισπανία και την Ιταλία


 

Η αποκάλυψη των ανωτέρω στοιχείων έρχεται από την πρόεδρο του νεοσύστατου Πανελλήνιου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα», κα.Κική Τσιρανίδου.

Ο/η παιδίατρος θα σας ενημερώσει αν το παιδί σας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος του. Για να το πει αυτό θα συγκρίνει τον δείκτη μάζας σώματός του, με των άλλων συνομήλικων παιδιών. Επιπλέον θα συζητήσει με σας και το παιδί σας, θα το εξετάσει και μπορεί να συστήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει και άλλους παράγοντες που πιθανότατα δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν υπέρβαρα για διαφορετικούς λόγους, άλλα βάζουν πιο εύκολα βάρος είτε γιατί τρώνε πολύ, ή τρώνε ανθυγιεινά ή δεν εξασκούνται πολύ. Συνήθως τα παιδιά που βάζουν εύκολα βάρος χρειάζεται να προσπαθήσουν πιο σκληρά για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος σώματος. Ωστόσο, τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με το συκώτι τους, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πόνους στα γόνατα ή στη μέση.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει υγιές βάρος σώματος, πρέπει να το ενθαρρύνετε να τρώει υγιεινές τροφές και να ασκείται πιο πολύ. Οι αλλαγές αυτές στο τρόπο ζωής μπορεί να είναι δύσκολες, ειδικά στην αρχή. Διαλέξτε 1-2 στόχους για αρχή και σταδιακά προσπαθήστε να υλοποιήσετε από κοινού όλους τους στόχους σας.

Συνεργαστείτε με τον/την παιδίατρο σας ώστε να παρακολουθείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος σε τακτική βάση. Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαλέγετε υγιεινές τροφές και να προετοιμάζετε τα γεύματα σας.

Συζητήστε με το παιδί σας ότι ο στόχος είναι να είναι υγιές και δυνατό. Για να γίνει και να διατηρηθεί υγιές και δυνατό πρέπει να τρώει υγιεινά και να γυμνάζεται.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα που θα αφορά όλη την οικογένεια, δοκιμάστε διαφορετικές φυσικές δραστηριότητες όλοι μαζί και τηρήστε το πρόγραμμα διατροφής ακόμη και αν το βάρος των υπολοίπων είναι φυσιολογικό. Μην αγοράζετε ανθυγιεινά φαγητά για το σπίτι σας. Αν στο σπίτι υπάρχουν ανθυγιεινές τροφές το παιδί είναι πιθανό να τις φάει, παρότι θα του λέτε να μην το κάνει. Κρατήστε τσιπς, γαριδάκια, cookies και άλλα σνακ του εμπορίου για κάποιες ξεχωριστές ημέρες του χρόνου.

Προσπαθήστε να μην αφήνετε το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει με ηλεκτρονικά παιχνίδια την ώρα του φαγητού. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το παιδί κοιμάται σωστά και αρκετά. Γενικά, τα παιδιά 3-5 χρονών χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου την ημέρα (συμπεριλαμβανομένου και του μεσημβρινού ύπνου). Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να έχουν 9-12 ώρες ύπνου την ημέρα ενώ οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται 8-10 ώρες.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ