Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ


 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης & την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ την ίδια χρονιά δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Η 11η Απριλίου, που επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο του Πάρκινσον είναι ημερομηνία γέννησης το 1775 του Τζέιμς Πάρκινσον, του Άγγλου γιατρού, που ανακάλυψε, το 1817, τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που συνήθως αφορά ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών, που επηρεάζει την κινητικότητα και οδηγεί σε ένα αργό και αδέξιο βάδισμα, άκαμπτα άκρα, τρόμο, σύρσιμο των ποδιών και απώλεια της ισορροπίας. Οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την εκφραστικότητα του προσώπου και την ικανότητα της ομιλίας. Σε περίπου 50% των ασθενών παρουσιάζεται επίσης άγχος και κατάθλιψη.

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο.

Η νόσος οφείλεται κυρίως σε προοδευτική εκφύλιση των νευρώνων της μέλαινας ουσίας ενώ μέχρι να εκδηλωθεί κλινικά, απαιτείται να καταστραφεί το 80% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ