Τουλάχιστον 12 χρόνια φοίτησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ολοκληρώνονται με τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Ένα μεγάλος κύκλος κλείνει…


 

 

Το άγχος των επιδόσεων αρχίζει κυρίως από την πρώτη τάξη του Λυκείου και αυξάνει τα επόμενα δύο έτη…

Μαθητές και μαθήτριες στα όρια της κατάρρευσης, άυπνοι, κουρασμένοι, χλωμοί και αγχωμένοι… με μόνο στόχο μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για ένα καλύτερο επαγγελματικό και προσωπικό μέλλον.

Ο ρόλος της οικογένειας και των καθηγητών πολλές φορές δημιουργεί στα παιδιά επιπλέον άγχος καθώς οι προσδοκίες και τα «θέλω» τους, δεν αποτελούν πάντοτε όνειρα των ίδιων των μαθητών που πιέζονται να ικανοποιήσουν τις μεγάλες αυτές προσδοκίες …
Η σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στο τι είναι εκπαίδευση και τι μόρφωση, είναι γενικευμένη.

Ωστόσο, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στους μαθητές πως οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν είναι το παν. Η αντίληψη πως η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο θα εξασφαλίσει το μέλλον τους, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Καλώς ή κακώς…δεν αρκεί.

Να μην ξεχνάμε, πως ανάμεσα στους υποψήφιους των εξετάσεων βρίσκονται οι αυριανοί γιατροί και δικηγόροι…μα ανάμεσα στα ίδια παιδιά βρίσκονται ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί και συγγραφείς… Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά είναι οι αυριανοί αθλητές που θα μας κάνουν περήφανους, οι αυριανοί αγρότες ή ψαράδες και οι αγαπημένοι φουρνάρηδες μιας γειτονιάς… Ας ελπίσουμε κυρίως, πως στους σημερινούς υποψήφιους βρίσκονται οι αυριανοί κάτοικοι αυτής της χώρας, που δεν θα χρειαστεί να φύγουν άρον άρον…

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν κρίνεται από τα πτυχία του και το άγχος των εξετάσεων μοιάζει τόσο αστείο μόλις περάσει λίγος καιρός.
Εμείς που μεγαλώσαμε δεν το θυμόμαστε πια, ούτε αυτό, ούτε τους αλγόριθμους, ούτε τις κλίσεις των δευτερόκλιτων μετοχών…

Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν την ζωή, τους ανθρώπους και τον εαυτό τους, τα ζώα, την αλήθεια και το δίκαιο, τις μικρές και τις μεγάλες νίκες μα και τις ήττες τους , γιατί αυτά δεν διδάσκονται σε κανένα πανεπιστήμιο.
Και μην ξεχνάτε την Τέχνη….

Γραμμή Πληροφοριών και Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης για υποψήφιους μαθητές/τριες Γ’ Λυκείου

Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους
… γιατί θέλει και λίγη τύχη το θέμα, όπως όλα!

 

Επιμέλεια: Anna Efthmiadou

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ