Η φετινή Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ


 

Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία. Την ημερομηνία αυτή του 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Ιουδαϊκού» και ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, που θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς.

Η απόφαση ελήφθη με 33 θετικές ψήφους , έναντι 13 αρνητικών -ανάμεσα τους και εκείνη της Ελλάδος-  ενώ δέκα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Η αρνητική ψήφος της χώρας μας, που ισοδυναμούσε με την παραδοχή ενός μοναδικού αραβικού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης, σχετιζόταν με την ύπαρξη της μεγάλης ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

Οι Ισραηλίτες αποδέχθηκαν την απόφαση του ΟΗΕ, ενώ οι Παλαιστίνιοι την απέρριψαν, έχοντας με το μέρος τους την πληθυσμιακή υπεροχή (65%-35%) και την υποστήριξη των αραβικών κρατών. Από τα δύο κράτη που προέβλεπε η απόφαση 181 του ΟΗΕ, μόνο το Ισραήλ υφίσταται σήμερα.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο συνεχής πόλεμος κατά των Παλαιστινίων δημιουργεί ανασφάλεια, οικονομική ανέχεια αλλά και στέρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Η πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αίματος και θανάτου χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ