Lewis Hine, Bibb Mill, 1909
Lewis Hine

Το δικαίωμα των παιδιών στην εργασία, αφορά μόνο στην «εργασία» πάνω στις ζωγραφιές τους, το παιχνίδι, την μόρφωση, τους φίλους και την ανεμελιά τους


 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας , με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Επιπλέον, η 12η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες από πολύ μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στα 6 παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ανάπτυξη, την ψυχική και σωματική του υγεία αλλά και την δυνατότητα μόρφωσής του.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία, βυρσοδεψία, βιοτεχνίες και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ανάμεσα σε χημικά, φάρμακα, εντομοκτόνα ή βαρύ εργοστασιακό εξοπλισμό.

Μεγάλο ποσοστό παιδιών διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά εξαναγκάζονται σε επαιτεία ή και διάπραξη ήσσονος σημασίας αδικημάτων.

73 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά χάνουν την ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

 

Τέλος, σε κοινή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της UNICEF και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι στις αρχές του 2020 τα παιδιά που ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν ήταν 160 εκατομμύρια, δηλαδή 8,4 εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν.


Στην έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζεται ότι τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται είναι ηλικίας μόλις πέντε ως οκτώ ετών, με το 60% να είναι αγόρια.

Ας αναλογιστούμε ως κοινωνία, πως ο οίκτος και η ανοχή δεν εξυπηρετούν και δεν λύνουν το πρόβλημα της παιδικής εργασίας…  και πως η εκμετάλλευση των παιδιών μέσω οποιασδήποτε μορφής εργασίας απαγορεύεται από τη νομοθεσία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιμέλεια : Anna Efthimiadou


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ