Δεν είναι η πρώτη φορά που το διυλιστήριο αναστατώνει την καθημερινότητα των κατοίκων Καλαμακίου-Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής.
…Και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Αν θα μπορούσαμε να παραφράσουμε την λαϊκή ρήση που λέει ”Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια” θα βλέπαμε πως ο κοινός παρονομαστής είναι φυσικά τα βατράχια, στην προκειμένη βέβαια τα ”βουβάλια” δεν τσακώθηκαν, χοροπήδησαν όμως διαταράσσοντας για ακόμη μια φορά τον ”βυθό”…
Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά 4,5 χρόνια από την φονική έκρηξη στον χώρο που λειτουργούσε ως ιατρείο και στοίχησε τη ζωή του 43χρονου Φίλιππου Παππά, ο οποίος νοσηλευόταν για δέκα μήνες προτού τελικά καταλήξει.
Η δίκη ξεκίνησε μόλις πριν ένα χρόνο (Σεπτέμβρη του 2023) και από εκείνη την ημέρα όσο και αν αναζήτησα κάποια εξέλιξη δεν κατάφερα να βρω που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση. Στο σκαμνί για την υπόθεση κάθισαν μεταξύ άλλων ο τότε γενικός διευθυντής και υπεύθυνος των διυλιστηρίων, καθώς και η τότε τεχνικός Ασφαλείας και Υγιεινής, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι υπεύθυνοι για την απώλεια ζωής του 43χρονου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κατηγορητηρίου, οι δύο κατηγορούμενοι και που ήταν υπεύθυνοι της εταιρείας, «όντας υπόχρεοι» να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους, παρέλειψαν να τηρήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις: σύμφωνα με τη δικογραφία, επέτρεψαν, εντός του κτιρίου, τη συγκέντρωση εύφλεκτης ουσίας, δεν φρόντισαν να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό του χώρου με εξ ολοκλήρου αντιεκρηκτικού τύπου και δεν διασφαλίστηκε η έγκαιρη ανίχνευση ύπαρξης εύφλεκτης ουσίας.
Εκτενής αναφορά γίνεται στον ίδιο τον χώρο του ιατρείου που ήταν, όπως παρατηρεί η έκθεση, ενιαίος και στην πράξη φιλοξενούσε και χώρο αποδυτηρίων και χώρο διαλείμματος των χειριστών των μονάδων. Ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με έγγραφα που παραχώρησε η εταιρεία στο ΣΕΠΕ, προοριζόταν να στεγάζει αποδυτήρια και όχι έναν χώρο πρώτων βοηθειών με φιάλες ιατρικού οξυγόνου, με αποτέλεσμα η πιθανότητα έκρηξης «να είναι υπαρκτή ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας ή συντήρησης σε έναν χώρο διυλιστηρίου».
Ερωτήματα προκύπτουν ακόμη και για τον ρόλο της Πυροσβεστικής εκείνη τη μέρα, αφού, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, τους άντρες της Πυροσβεστικής κάλεσε το ΕΚΑΒ που κλήθηκε στο σημείο από την εταιρεία, ενώ η εταιρεία είχε ήδη μεταφέρει με δικά της φορεία τους εγκαυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Η Πυροσβεστική απέκτησε πρόσβαση στον χώρο αρκετή ώρα μετά την έκρηξη κι ενώ η φωτιά είχε ήδη σβήσει από πυροσβεστικό άγημα της εταιρείας. Αξίζει να αναφερθεί πως η Πυροσβεστική, πέραν της αρμοδιότητας να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, εμπλέκεται και ως ανακριτική αρχή, αναζητώντας τα αίτια μιας βιομηχανικής έκρηξης.
Στο χθεσινό επίσης πολύ σοβαρό συμβάν γίνεται λόγος για τέσσερις τραυματίες οι οποίοι εργάζονταν σε εργολάβο, με εγκαύματα, δύο από αυτούς πήγαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ένας στο ΚΑΤ και ένας στο Θριάσιο. Στο σύνολό τους οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και περιορίζονται ΜΟΝΟ στις ανακοινώσεις της εταιρείας η οποία προφανώς και προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός καθησυχάζοντάς μας τόσο για την υγεία των εργατών όσο και για το τι εισπνεύσαμε και θα συνεχίσουμε να εισπνέουμε…
επιμέλεια: SzisidiS