Οι ειδικοί επιστήμονες του διεθνούς οργανισμού υποστήριξαν πως είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα και το ποσοστό επικινδυνότητας του νέου στελέχους
Την ονομασία “Όμικρον“, από το ελληνικό αλφάβητο, επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που εμφανίστηκε σε Νότιο Αφρική και Μποτσουάνα. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος που προκαλεί ανησυχία.
Ο ΠΟΥ είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη εχθές για να συζητήσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με το νέο στέλεχος, δεδομένου πως υπάρχουν στοιχεία ότι έχει υψηλή μετάδοση και περιέχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στη δομή του, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως έχει ισχυρή αντίσταση έναντι των εμβολίων. Ο Νοτιοαφρικάνος επιστήμονας, Τούλιο ντε Ολιβέιρα υποστήριξε πως το στέλεχος παρουσιάζει περίπου 50 μεταλλάξεις.
Οι ειδικοί επιστήμονες του διεθνούς οργανισμού εξέτασαν τα στοιχεία, αλλά υποστήριξαν πως είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα του στελέχους. Επεσήμαναν πως θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουν το νέο στέλεχος και να “αποκρυπτογραφήσουν” τα διαγωνιστικά και επιστημονικά του στοιχεία.
Οι εταιρείες εμβολίων όπως η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να εξετάζουν την “Όμικρον” έναντι του εμβολίου τους και πως θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να διαπιστώσουν, αν καλύπτεται από το σκεύασμα.
Το νέο στέλεχος συναντάται για την ώρα κυρίως σε χώρες της νοτίου Αφρικής ιδιαίτερα στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νοτίου Αφρικής, στην οποία περιλαμβάνεται και το Γιοχάνεσμπουργκ. Όμως, έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα σε άλλες χώρες, στην Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο.