Ένα κείμενο του ενεργού συμπολίτη μας Χρήστου Κουσουλού, πρ. Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών.


 

 

 

Συνάντησα τις προάλλες σε μια πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου Κορινθίων έναν παλιό μου φίλο, ο οποίος μόλις είχε γυρίσει από την Βέρνη της Ελβετίας, την οποία επισκέπτεται συχνά. Στο τέλος της εκδήλωσης και με αφορμή αυτήν, μιλήσαμε αρκετά και θα προσπαθήσω, τώρα που τελείωσαν ή οδεύουν προς το τέλος οι εδώ πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των Δήμων της περιφέρειας, να μεταφέρω συνοπτικά τις απόψεις του για τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Βέρνη σε σύγκριση με τις δικές μας.

Φυσικά η επιμέλεια είναι δική μου, όπως και κάποια συμπεράσματα στο τέλος, χωρίς να εννοώ ότι εκεί τα κάνουν όλα τέλεια και εδώ χάλια. Απλά εκεί, κάποια πράγματα γίνονται με διαφορετική προσέγγιση, μεγαλύτερη υπευθυνότητα, διαφάνεια και προοπτική. (Σημ.: Δεν αναφερόμαστε στη συστηματική λειτουργία των πάμπολλων Μουσείων, Θεάτρων, Εκθεσιακών χώρων, μόνιμων σκηνών… στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ένα σπάνιο δείγμα αυτούσια διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, που για τον λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τη UNESKO ολόκληρο, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μόνο στις εκδηλώσεις):

 

1. Όταν στον Δήμο Βέρνης μιλάνε για πολιτισμό, κουλτούρα, τέχνες, γράμματα κ.ο.κ. εννοούν ενθάρρυνση των πολιτών να εκφραστούν οι ίδιοι ή να συμμετάσχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα των συμπολιτών τους.

2. Στον Δήμο λειτουργεί ένας Οργανισμός Πολιτισμού, όπου εκτός από όλες τις άλλες καθορισμένες δραστηριότητες που έχει και διεκπεραιώνει (έρευνες πολιτιστικών αναγκών, μελέτες, σχεδιασμό, συντονισμό, πλουραλισμό), δέχεται και αξιολογεί όλο το χρόνο ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ από συλλογικότητες, φορείς, ερασιτεχνικά σχήματα και μεμονωμένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «πανηγύρι» της πόλης το καλοκαίρι, (αλλά και όλο το χρόνο).

3. Προκαθορισμένα 3ήμερα ή 5ήμερα ανάλογα με το ενδιαφέρον των δημοτών για συμμετοχή τους, το καλοκαίρι «κλείνεται» ένας κεντρικός δρόμος και κατά μήκος και των δύο πλευρών, σε διακριτή απόσταση κατασκευάζονται εξέδρες, (μεγάλες ή μικρότερες, ανάλογα με την εκδήλωση που έχει προκαθοριστεί να γίνει) με τον απαραίτητο φωτισμό, τα ηχητικά, καθίσματα κλπ και με προτεραιότητα στη συμπερίληψη. Όλα μελετημένα στην εντέλεια με σεκιούριτι, γιατρούς, πυροσβεστική κ.ο.κ.

 

4. Έτσι, χιλιάδες πολίτες του Δήμου, του ευρύτερου καντονίου ή τουρίστες συρρέουν, (αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί με πρόγραμμα για το που ακριβώς γίνεται και τι περιλαμβάνει η γιορτή) και επιλέγουν που θα συμμετάσχουν ή μπορούν περπατώντας να σταθούν σε όποια εκδήλωση τους προξενήσει το ενδιαφέρον από τις δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές με διάφορα είδη μουσικής, εκδηλώσεις λόγου, παντομίμες, αυτοσχεδιασμούς, παρουσιάσεις βιβλίων, χορευτικά συγκροτήματα, απαγγελίες ποιημάτων…

5. Δηλαδή, ο Δήμος ενθαρρύνει, δίνει βήμα και αναδεικνύει την ικανότητα της πόλης να εξισορροπεί την απόλαυση με την υπευθυνότητα. Δίνει βήμα για να ξεπεταχθούν ή να εξελιχθούν καλλιτέχνες από 10 έως 90 χρονών, όπως μια μαθητική θεατρική ομάδα, ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο, κάποιοι άγνωστοι ποιητές, «ψυχάκηδες», γνωστά και άγνωστα συγκροτήματα, γνωστοί και άγνωστοι λογοτέχνες, οικολόγοι… και δεκάδες έως εκατοντάδες σχήματα και μεμονωμένοι πολίτες. Και χιλιάδες πολίτες κάθε μέρα συμμετέχουν, μαθαίνουν, προβληματίζονται, χαίρονται και γιορτάζουν τονώνοντας και την αγορά, μιας και όλα τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ.

 

6. Με λίγα λόγια, ο Δήμος προσφέρει τις ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ για ένα ποικίλο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλα τα γούστα ΑΠΟ τον πολίτη-ΜΕ τον πολίτη-ΓΙΑ τον πολίτη. Και με τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα όλων αυτών, που αποδεικνύεται μέσω ενεργειακά αποδοτικών λειτουργιών και υποστήριξης για τις τοπικές τέχνες, διασφαλίζοντας ότι κάθε παράσταση συμβάλλει θετικά στην πολιτιστική σκηνή της Βέρνης και στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, μουσικής, πολιτισμού και κοινοτικών εκδηλώσεων.

7. Και όλα αυτά προσφέρει συστηματικά ο Δήμος, έχοντας ως βασική πολιτιστική πολιτική ότι «είναι άλλο δημιουργός και άλλο ατζέντης και χρηματοδότης». Στις γιορτές του Δήμου Βέρνης δεν μετα-καλούνται «φίρμες» και «ονόματα» και δεν διοργανώνονται δαπανηρές, κατακερματισμένες και σκόρπιες μεμονωμένες εκδηλώσεις, ούτε προλογίζουν Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και διάφοροι/ες άλλοι/ες παρατρεχάμενοι/ες. Επ’ αυτού, όποιο γνωστό «μεγάλο» σχήμα, φίρμα, συγκρότημα, θίασος κλπ επιθυμεί να παρουσιάσει τη δουλειά του σε εγκαταστάσεις του Δήμου (σε άλλη χρονική στιγμή από τις γιορτές), αντί να επιχορηγηθεί, θα πληρώσει στον Δήμο ένα μέρος από τα έσοδα που θα λάβει από την εκδήλωση!

Εν κατακλείδι:

Πολιτισμός δεν είναι μόνο η απλή συμμετοχή των δημοτών ως θεατών σε δαπανηρές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, αλλά ενθάρρυνση των πολιτών για συμμετοχή και δράση με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και στην προαγωγή των Τεχνών και του Λόγου με διαφάνεια, αυτογνωσία, αλληλεγγύη, κριτικό στοχασμό και κοινή αναζήτηση… Ο Δήμος υπέρ του Πολίτη!

 

Επιμέλεια: Χρήστος Κουσουλός 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ