Μία από τις αρκετά σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις για το νέο έτος είναι η εκλογική μάχη στην Τουρκία.


 

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξεκινήσει ήδη τις προεκλογικές παροχές αυξάνοντας τον μισθό των πολιτών και καταργώντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακόμη, φαίνεται να είναι έτοιμος, σύμφωνα με το Politico, να σύρει την χώρα σε έναν τελείως περιττό πόλεμο, με στόχο να συσπειρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού υπό την αρχηγία του, εργαλειοποιώντας πλήρως τη σύρραξη.

Το κόλπο που θέλει να εφαρμόσει ο Ερντογάν προκειμένου να κερδίσει ακόμα μία φορά τις εκλογές είναι η εισβολή στη Συρία. Ως γνωστόν, στην Τουρκία η κοινή γνώμη είναι αρκετά εθνικιστική.

Οπότε μια περιορισμένη διασυνοριακή επιχείρηση με λίγες τουρκικές απώλειες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους ψηφοφόρους, με τον ίδιο τρόπο που τα τακτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα -ως αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους της Παλαιστινιακής Χαμάς- θεωρούνται αστυνομικές επιχειρήσεις.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι από πολεμικές κινήσεις, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100η επέτειο από την ίδρυση μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πάνω από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ερντογάν θα θέλει να προβάλει την αποκατεστημένη επιρροή της Τουρκίας σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου οι μεσαίες δυνάμεις μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Tην ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, είναι πιθανό να είναι θεατής και όχι δύναμη μετριοπάθειας ή αλλαγής. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, αλλά έχει χάσει την επιρροή της στην Άγκυρα, καθώς η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ είναι  «παγωμένη».

Οι Βρυξέλλες πρέπει να εξαγοράζουν τακτικά την Τουρκία με βοήθεια για να κρατήσουν σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της προκειμένου να μην πλημμυρίσουν την Ελλάδα και την Ιταλία.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ