Απαγορεύεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος στα παιδιά, κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ συνιστάται η αποφυγή τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη


 

Τη ανωτέρω οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μετά από έρευνα που διενήργησε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας και στην οποία έλαβαν μέρος 28.538 παιδιά από 49 Περιφερειακές Ενότητες. Το 78,6% των σταθμών ήταν Δημόσιοι και το 21,4% Ιδιωτικοί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι 6 στους 10 παιδικούς σταθμούς συμπεριλαμβάνουν στα γεύματα των παιδιών, βλαβερά λιπαρά, όπως αλλαντικά, βούτυρο, μαργαρίνη, αρτοσκευάσματα ή πατάτες τηγανητές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ περισσότεροι από το 25% των σταθμών, δίνουν γλυκό γεύμα δύο φορές την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα γλυκά μπορεί να δίνονται και καθημερινά από τους μισούς , ενώ το 40% αυτών δίνει τουλάχιστον μια φορά αλλαντικά ή τηγανητές πατάτες.

Δυστυχώς, παρότι έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες υγειονομικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν την προσφορά αυτών των τροφίμων στα παιδιά, αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται στο πρόγραμμα διατροφής.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, οι υγειονομικές διατάξεις – που καταρτίσθηκαν με γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής – συνιστούν το διαιτολόγιο των παιδιών να βασίζεται στα νωπά φρούτα και λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε επαρκείς για τις ανάγκες τους ποσότητες.

Συγκεκριμένα συνιστούν:

  • να μην χορηγούνται τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικές, χρωστικές ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε αλάτι.
  • να αποφεύγονται πλήρως τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη όπως  σακχαρούχο/ σοκολατούχο γάλα, επιδόρπια γιαουρτιού, ρυζόγαλο, κρέμα καραμελέ, κρέμα σοκολάτας, μπισκότα, γλυκίσματα, κομπόστες, τηγανητά τρόφιμα (πατάτες, κρέας, ψάρι, κροκέτες κα) και τρόφιμα που περιέχουν αλάτι.
  • στο μαγείρεμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο
  • απαγορεύεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών εμπορίου, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος.

 

Μεγάλο μέρος των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις των πρόσφατων υγειονομικών διατάξεων, όμως υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και γι΄ αυτό ζητείται ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

  • Από την κατηγορία των δημητριακών και ψωμιού να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από τα παιδιά.
  • Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει καθημερινά 1 μερίδα λαχανικών, ωμών, βραστών ή μαγειρεμένων, προτιμώντας τα λαχανικά εποχής.
  • Επαναλαμβανόμενη χορήγηση ποικιλίας λαχανικών καθώς ένα βρέφος ή μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί να λάβει μια νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της.
  • Να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα, καθώς η κατανάλωσή τους σχετίζεται άμεσα τόσο με την εμφάνιση τερηδόνας όσο και με το αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών εμπορίου, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ