Εξαιρετικά επικίνδυνο άτομο παραμένει σύμφωνα με την εισαγγελία της Νορβηγίας, ο μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 αφαίρεσε τη ζωή 77 ανθρώπων


 

Η εισαγγελία της Νορβηγίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει στη φυλακή ο νεοναζί Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καθώς εκτιμά ότι παραμένει το ίδιο εξαιρετικά επικίνδυνο άτομο που το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους.

 

Ισχυριζόμενος ότι έχει αποκηρύξει τη βία, ο 42χρονος Μπρέιβικ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, δέκα χρόνια αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του για όσο διάστημα κρίνεται επικίνδυνος για την κοινωνία.

“Ο Μπρέιβικ που ζητεί σήμερα την εμπιστοσύνη μας, είναι ο ίδιος που κατέστρεψε τη συνοικία των υπουργείων”, κατήγγειλε η εισαγγελέας Χούλντα Κάρλσντότιρ.

“Είναι ο ίδιος εγκληματίας που κατευθύνθηκε προς τους νέους στην Ουτόγια, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θα τους βοηθήσει και τους πυροβόλησε”, πρόσθεσε ενώπιον του δικαστηρίου του Τέλεμαρκ κατά την τελευταία μέρα της διαδικασίας, που έχει μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας στο γυμνάσιο της φυλακής όπου κρατείται ο εξτρεμιστής.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ουτόγια. Έναν χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του – τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.

Απηχώντας τις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων, των επιζώντων και ειδικών η Κάρλσντότιρ δήλωσε ότι αυτή η νέα ακροαματική διαδικασία αποτελεί για τον Μπρέιβικ “ένα σόου δημοσίων σχέσεων” με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής του και να ανανεώσει την επαφή του με τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν.

“Τρέφεται από αυτή τη δημοσιότητα”, κατήγγειλε η εισαγγελέας.

Χθες η ψυχίατρος που παρακολουθεί τον Μπρέιβικ δήλωσε ότι αυτός εξακολουθεί να είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν μία δεκαετία.

Το αίτημα αποφυλάκισης του Μπρέιβικ δεν έχει, κατά γενική ομολογία, καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτό. Θεωρείται όμως ένα κρίσιμο τεστ για το κράτος δικαίου –το οποίο ο ίδιος ο Μπράιβικ επιχείρησε να διαλύσει– καθώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει όπως οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ