Η επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021 στη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη»


 

Η Μαρία Ρέσσα είναι Φιλιππινέζα – Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler. Έχει εργαστεί επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNN. Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να αποκαλύψει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα». Ο Μουράτοφ είχε κερδίσει το 2007 το Βραβείο Ελευθερίας Διεθνούς Τύπου για το θάρρος του στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας παρά τις επιθέσεις, τις απειλές και τη φυλάκιση και υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες.

 

Η επιτροπή Νόμπελ επέλεξε ανάμεσα σε 329 υποψηφίους, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην 126χρονη ιστορία του βραβείου. Μεταξύ αυτών που είχαν θεωρηθεί φαβορί για το φετινό βραβείο περιλαμβάνονται ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή, πολιτικοί αντιφρονούντες και επιστήμονες των οποίων το έργο βοήθησε στην καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19.

Εκ των φαβορί ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Το Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα μοιραστούν οι δύο νικητές.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ