Ο Νίκολα Τέσλα θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος εφευρέτης μαζί με τον Τόμας Έντισον, δυο επιστήμονες που πρόσφεραν με τις ιδέες τους, αλλά και την εφαρμογή τους, στην επιστήμη. Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 στην πόλη Σμίλγιαν, στην σημερινή Κροατία
Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως η σχέση των δύο επιστημόνων εξελίχθηκε σε αντιπαλότητα λόγω διαφορετικών ιδεολογιών.
Από το 1887 ως το 1894, μέσω της δικής του εταιρίας «Tesla Arc Light Company», κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον επιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.
Ο Τέσλα, προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».
Έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και υπέφερε από οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Έπασχε από μικροβιοφοβία, αρρωστοφοβία, σκοτοφιλία και είχε εμμονή με τον αριθμό 3. Μοναχικός και ψυχικά ασθενής, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ξενοδοχεία….
Πέθανε φτωχός και ξεχασμένος, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ ντοκουμέντα όπως επιστολές, τεχνικά σχέδια, αποκόμματα περιοδικών, φωτογραφίες, βραβεία και διπλώματα, φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.