Οι αναγνώστες ψήφισαν και να ανέδειξαν τα καλύτερα βιβλία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα


 

Έναν πολύ έξυπνο τρόπο βρήκε η ιστορική εφημερίδα των New York Times, αποτίοντας φόρο τιμής στα 125 χρόνια της στήλης κριτικής βιβλίων, που βασιζόταν κατά κύριο λόγο στις προτάσεις των αναγνωστών της.

Έτσι ζήτησε από τους αναγνώστες τους να ψηφίσουν ώστε να αναδείξουν τα καλύτερα βιβλία των 125 αυτών χρόνων. «Θέλαμε αυτό το αφιέρωμα να αντανακλά τις προτιμήσεις των αναγνωστών μας», αναφέρει η εφημερίδα.

Χιλιάδες αναγνώστες από 67 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Από τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που ψηφίστηκαν, η εφημερίδα κατέληξε στους 25 τίτλους που είχαν προταθεί περισσότερο και τους έθεσε σε νέα ψηφοφορία. Έτσι, μετά από 200.000 ψήφους, η εφημερίδα ανακοίνωσε τελικά τα αποτελέσματα.

 

Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια – Harper Lee

Το “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1962, από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν, σε μια “κλασική” ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ. Το “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” είναι ένα κλασσικό βιβλίο, που μάλιστα διδάσκεται στα σχολεία των Η.Π.Α.

 

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού- J.R.R. Tolkien

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Τόλκιν, με τίτλο “Η συντροφιά του δαχτυλιδιού”, βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας των New York Times. Το αριστούργημα αυτό για τη θρυλική συντροφιά των Χόμπιτ, τον Άρχοντα του Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι απολαύσαμε και στην κινηματογραφική μεταφορά του Πίτερ Τζάκσον. Η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας.

 

1984- George Orwell

Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα, συχνά αναφέρεται απλώς 1984, είναι ο τίτλος του τελευταίου μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ. Θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη.

Ο Όργουελ έγραψε το βιβλίο το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον (ανύπαρκτο) πολιτικό ηγέτη της χώρας, «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» (Big Brother is watching you). Ο Μεγάλος Αδελφός αποτελεί σήμερα έκφραση που υποδηλώνει καθεστώς παρακολούθησης.

 

Εκατό Χρόνια Μοναξιά -Gabriel García Márquez

Ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φημισμένα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

Αγαπημένη- Toni Morrison

Εμβληματικό μυθιστόρημα της αφρο-αμερικάνικης λογοτεχνίας, η Αγαπημένη (βραβείο Πούλιτζερ 1988) είναι το αριστούργημα της Τόνι Μόρισον (1931-2019, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1993) και συγκαταλέγεται πλέον στα κλασικά έργα αποτελώντας ένα διαρκές σημείο αναφοράς. Πέρα από την προφανή και δριμύτατη καταγγελία της δουλείας, η Αγαπημένη παρέχει, εκτός των άλλων, μια εκτενή και συγκλονιστική χαρτογράφηση του βαθύτερου ανθρώπινου δεσμού, εκείνου που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ