Με «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι πλήρως εμβολιασμένοι γυρίζουν στις αγαπημένες τους συνήθειες


 

Ανάσα ελευθερίας και επιστροφή στην κανονικότητα για περισσότερους από 6 εκατομμύρια εμβολιασμένους κατά του Covid-19 καθώς, από σήμερα, Σάββατο, τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα στην εστίαση, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Με «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι πλήρως εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην προ πανδημίας εποχή.

«Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης και εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης» εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, με μεγάλη μερίδα ειδικών πάντων να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τη χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς σε 2 εβδομάδες θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα κριθεί ηορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Παράλληλα, το νέο πλέγμα μέτρων έχει σημάνει συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία αφού οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί. Tο εν λόγω σχέδιο επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Τα μέτρα για τους εμβολιασμένους περιλαμβάνουν την απελευθέρωσης της εστίασης όπου πλέον δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τους πολίτες στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, επομένως θα μπορούν να είναι όρθιοι και να χορεύουν.

Πλήρης ελευθερία υπάρχει πλέον και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης όσον αφορά στους εμβολιασμένους για τη νόσο COVID-19 και νοσήσαντες. Στους μεικτούς χώρους (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) τα δεδομένα δεν αλλάζουν και η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων θεωρούνται υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Τέλος, δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, καθώς και η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμα και στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.

Τα προαναφερθέντα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο, και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον 15 ημέρες αφού θα επαναξιολογηθούν.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ