Η κίνηση του ρομπότ ελέγχεται με μαγνήτες, επιτρέποντας έτσι, την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων εξ αποστάσεως.


 

 

Οι εφαρμογές της τηλερομποτικής είναι πάρα πολλές κα σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ζωής κα στο μέλλον, θα γίνονται όλο και περισσότερες.

Τα τηλερομπότ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, σε περιβάλλοντα που δεν μπορεί να μπει εύκολα ο άνθρωπος, ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης, στα βάθη των θαλασσών, σε συντρίμμια κτιρίων μετά από σεισμούς, στα πεδία μαχών. Επίσης, τηλεχειριζόμενα ρομπότ χρησιμοποιούνται από χειρουργούς, εγχειρίζοντας ανθρώπους εξ αποστάσεως, σε απομακρυσμένες περιοχές, σώζοντας ζωές.

Στην τηλεχειρουργική, που ονομάζεται και απομακρυσμένη επέμβαση, οι χειρουργικές εργασίες εκτελούνται απευθείας από ένα ρομποτικό σύστημα, που ελέγχεται από τον χειρουργό που βρίσκεται σε ένα άλλο μέρος.

Ένα πρωτοπόρο τηλερομποτικό σύστημα ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σουανχέ Ζάο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Στη σχετική δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics» αναφέρεται ότι, το νέο τηλερομποτικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει τους νευροχειρουργούς να αντιμετωπίσουν εξ αποστάσεως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα.

Ο χειρισμός του συστήματος γίνεται με ένα ειδικό χειριστήριο (joystick), το οποίο μπορεί να βρίσκεται μέσα στο χειρουργείο κάποιου νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου. Οι χειρουργοί μπορούν να ελέγχουν τον ρομποτικό βραχίονα, από το μέρος όπου βρίσκονται και να αντιμετωπίσουν ενδοαγγειακά ένα εγκεφαλικό έγκαιρα, μέσα δηλαδή στο κρίσιμο χρονικό “παράθυρο” μετά το επεισόδιο.

Η κίνηση του ρομπότ ελέγχεται με μαγνήτες, επιτρέποντας έτσι, την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων εξ αποστάσεως, σε επείγουσες καταστάσεις, όταν έχει προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου του αίματος. Τέτοιου είδους επεμβάσεις χρειάζονται ειδικό χειρουργό, ωστόσο, σε μικρά νοσοκομεία ή σε νοσοκομεία απομακρυσμένων περιοχών, δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι νευροαγγειακοί χειρουργοί, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν οι γιατροί να αξιοποιήσουν το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά το εγκεφαλικό, για να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Το τηλερομποτικό σύστημα, μπορεί να εγκατασταθεί σε τέτοιες νοσοκομειακές μονάδες και να ελέγχεται από τους ειδικούς χειρουργούς μεγάλων νοσοκομείων, εξ αποστάσεως.

Να σημειωθεί ότι, μία ώρα εκπαίδευσης είναι αρκετή, ώστε να είναι σε θέση ένας νευροχειρουργός, να χειρίζεται το σύστημα.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ