Ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο επιχειρεί να φέρει κοντά τους Ουκρανούς, Ρώσους και Λευκορώσους που ζουν στην Ελλάδα, μέσα από εκπομπές αφιερωμένες στον πολιτισμό και τις παραδόσεις των τριών λαών


 

Πρόκειται για το ραδιοφωνικό σταθμό «НАШЕ Radio» («Nashe Radio»), το όνομα του οποίου έχει κοινή έννοια και στις τρεις γλώσσες: σημαίνει «Το δικό μας ραδιόφωνο».

Πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό βρίσκεται η Τάνια Άπετ, μια γυναίκα από τη Λευκορωσία, η οποία ζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, καθώς στην πατρίδα της έχει μπει στη «μαύρη λίστα» όσων εναντιώνονται με την κυβέρνηση. Με σπουδές Επικοινωνίας και Αrt therapy, η Τάνια έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στα ρωσικά και παλαιότερα. Επίσης, ασχολείται με το θεραπευτικό θέατρο για παιδιά και οικογένειες, ενώ συμμετέχει ως ηθοποιός και στη θεατρική παράσταση «Καλιγούλας» στον Πολυχώρο Τέχνης Πράξις, στην Αθήνα.

Η ιδέα να φτιάξει το δικό της διαδικτυακό ραδιόφωνο πάρθηκε πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ωστόσο, τώρα η ύπαρξη του ραδιοφώνου είναι πιο σημαντική, γιατί αποτελεί μια πηγή πληροφοριών για θέματα που απασχολούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά και ένα μέσο διασύνδεσης των Ελλήνων που θέλουν να παρέχουν βοήθεια με τους Ουκρανούς που χρειάζονται βοήθεια», επισημαίνει.

H κα. Τάνια Άπετ διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στην Ουκρανία ζούσαν και άλλοι λαοί, όπως οι Λευκορώσοι, οι οποίοι δεν δικαιούνται το ίδιο καθεστώς προσωρινής προστασίας. «Έχει δημιουργηθεί σύλλογος Λευκορώσων στην Ελλάδα και έχουμε ξεκινήσει μια καταγραφή των Λευκορώσων που ζούσαν στην Ουκρανία και έχουν έρθει εδώ, προκειμένου να καταθέσουμε επίσημο αίτημα στην ελληνική Πολιτεία για την προστασία τους», σημειώνει.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός, που άρχισε να λειτουργεί από 1η Μαρτίου, μεταδίδει ρωσικά, ουκρανικά και λευκορωσικά τραγούδια, ενώ εκπομπή κάνει η Τάνια μαζί με μια Ουκρανή ραδιοφωνική παραγωγό. Επίσης, ψυχολόγοι μιλούν για θέματα που απασχολούν τους Ουκρανούς, όπως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο. Από το πρόγραμμα του σταθμού δεν λείπει και η μετάδοση παραμυθιών. «Δεν αφορούν μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, οι οποίοι χαίρονται να τα ακούνε. Τους θυμίζουν την πατρίδα τους και την παιδική τους ηλικία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Άπετ.

Η Τάνια Άπετ μαζί με το σύλλογο Ukrainian Women in Greece, το Δίκτυο Μέλισσα και την περιβαλλοντική οργάνωση Wambo City Waste Pickers διοργάνωσαν Bazaar στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά φαρμάκων για τους Ουκρανούς. Ανάλογο bazaar προγραμματίζεται στις 16 και 17 Απριλίου στο δήμο Γλυφάδας.

Ο διαδικτυακός σταθμός είναι διαθέσιμος εδώ.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ