Η προσγείωση στον Άρη είναι συνδυασμός έντασης, φόρτισης και θορύβου. Τότε, όταν η σκόνη “καθίσει”: Ηρεμία και μεγαλείο”. 


 

Aυτή είναι η λεζάντα με την οποία η NASA συνοδεύει ένα από τα πρώτα εντυπωσιακά βίντεο που αποκάλυψε, τρεις ημέρες μετά την προσεδάφιση του “Perseverance” στον Άρη.

“Αυτά τα βίντεο και αυτές οι εικόνες είναι αυτά που ονειρευόμασταν”, αναφέρει εκπρόσωπός της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μεταδίδεται live, εξηγώντας τι ακριβώς φαίνεται στις επιβλητικές εικόνες που ακολουθούν. Τα δύο βίντεο περιλαμβάνουν το πριν, τη διάρκεια αλλά και το μετά της προσεδάφισης, δίνοντας μία πρώτη ματιά του Κόκκινου Πλανήτη, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.

Το δεύτερο βίντεο προκαλεί δέος, όπως απλώνεται στην πλατφόρμα που καταγράφει τα πρώτα δεδομένα και τις πρώτες εικόνες από τον Άρη:

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ “Curiosisy” που μελετά μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το “Perseverance” θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το “Ingenuity”, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ