Ο Ντμίτρι  Μουράτοφ, αφιέρωσε το βραβείο του πέρυσι στη μνήμη έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους


 

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ  -ένας από τους δύο βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης το 2021- δήλωσε την Τρίτη ότι θα δωρίσει το μετάλλιό του προκειμένου να τεθεί σε δημοπρασία ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, της οποίας είναι διευθυντής, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα απομακρύνει τα δημοσιεύματα της για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον ιστότοπό της, λόγω της λογοκρισίας, αντιδρώντας στις απειλές για ποινική δίωξη δημοσιογράφων και πολιτών που παρεκκλίνουν από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

«Η Νόβαγια Γκαζέτα και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων» αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύεται με το όνομα του Μουράτοφ. «Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο».

Ο Μουράτοφ και η Νόβαγια Γκαζέτα, εφημερίδα που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, δήλωσαν πως πρέπει αμέσως: «Να σταματήσουν τα πυρά, να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, να παραδοθούν οι σοροί των νεκρών, να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να χορηγηθεί βοήθεια και να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες».

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, που έλαβε το βραβείο από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, αφιέρωσε το βραβείο του πέρυσι στη μνήμη έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ