Στις υπάρχουσες 6.000 θέσεις, προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις και ακόμη 955 για την Εκκλησία της Κρήτης
Οι αλλαγές εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” που κατατέθηκε στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, με τον νόμο 536 του 1945 προβλεπόταν πως το Κράτος μπορεί να πληρώνει τη μισθοδοσία συνολικά 6.000 κληρικοών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ωστόσο, σε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως από την ψήφισή του ο νόμος 536/1945 “υπολειπόταν της πραγματικότητας”, αφού είχε πρόβλεψη για 6.000 κληρικούς ενώ ήδη υπηρετούσαν 7.151. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν 8.300 κληρικοί, ενώ τη τελευταία δεκαετία ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 8% .
Οι επιπρόσθετοι κληρικοί πληρώνονταν και πληρώνονται κανονικά από το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη παρέμενε στον αριθμό των 6 χιλιάδων. Πλέον, με τον νόμο που δρομολογείται από τη Ν. Κεραμέως, προστίθενται οι 2.311 θέσεις που ήταν “μετέωρες” καθώς και 955 οργανικές θέσεις για την Εκκλησία της Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών (αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν), υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση, απλώς θα διευθετηθούν και νομικά οι πλεονάζουσες θέσεις.
Η κατανομή των θέσεων αυτών στις Μητροπόλεις θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα και οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στην εκάστοτε Μητρόπολη, όπως αυτές οριστούν.
Αν μια Μητρόπολη θελήσει να προσλάβει επιπροσθέτως της πρόβλεψης, κληρικούς, θα πρέπει να τους πληρώνει ιδιωτικά.