Έχεις ποτέ φανταστεί πως θα ήταν να έχεις ένα μωρό cyborg;;;

Δεν αποτελείται ΜΟΝΟ από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά είναι ένα μίγμα βιολογικών και ανόργανων ουσιών. Έρευνα δείχνει για πρώτη φορά σωματίδια μικροπλαστικών στον πλακούντα αγέννητων μωρών, κάτι που κρίθηκε από τους ερευνητές ως «ζήτημα μεγάλης ανησυχίας». Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι προσλαμβάνουμε περίπου 330 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, κάθε μέρα. Αλλά ο βαθμός στον οποίο αυτά τα σωματίδια έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στον οργανισμό μας και οι επιπτώσεις ήταν μέχρι και πριν λίγο καιρό άγνωστα.

Σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκαν σωματίδια μικροπλαστικών στους πλακούντες τεσσάρων υγιών γυναικών. Τα σωματίδια πιθανόν προσέλαβαν οι μητέρες μέσω της τροφής ή της εισπνοής. Εντοπίστηκαν τόσο στην εμβρυική, όσο και στη μητρική πλευρά του πλακούντα, καθώς και στη μεμβράνη μέσα στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο.

Παρόλο που σε κάθε πλακούντα βρέθηκαν δεκάδες μικροπλαστικά, μόνο περίπου τέσσερα τα εκατό του πλακούντα εξετάστηκε, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Όλα τα σωματίδια είχαν ίχνη χρωστικής που μπορεί να προέρχονται από συσκευασία, μπογιές ή καλλυντικά.

Εξαιτίας του πολύ μικρού τους μεγέθους δέκα microns (0.01 χιλιοστόμετρο), μπορούν να μεταφερθούν στο αίμα και μπορεί να έχουν εισέλθει στα σώματα των μωρών αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το επιβεβαιώσουν. Τα μικροπλαστικά μπορεί να επιβραδύνουν την εμβρυική ανάπτυξη και να προκαλέσει προεκλαμψία, μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση και σημάδια βλάβης σε άλλα  όργανα, κυρίως το ήπαρ και τα νεφρά.

Διαβάστε σχετικά με την έρευνα:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412020322297


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ