Απόσπαση των αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του αρχαιολογικού σκάμματος στην διασταύρωση Βενιζέλου & Εγνατίας στην Θεσσαλονίκη. Θα μεταφερθούν σε αποθήκες στο Καλοχώρι


 

Σε εξέλιξη είναι η εγκληματική απόσπαση των πολύτιμων αρχαίων ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτέκτονας Στράτος Μάνος δημοσίευσε τα ξημερώματα της Τρίτης φωτογραφίες που δείχνουν μέρος των αρχαίων ευρημάτων να φορτώνονται σε φορτηγό, στις 12 παρά 10  τα μεσάνυχτα…

Η επιλογή της διοίκησης της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσουν νύχτα στο έγκλημα που έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις, είναι ενδεικτική της αντίληψης τους για τα πράγματα.

Πρόκειται για μια ταπεινωτική και απαξιωτική πράξη για την πόλη και την ιστορία της ενώ στα social media, οι χρήστες γράφουν χαρακτηριστικά:

“Νύχτα δουλεύουν οι κλέφτες…”

“Αρχαιοκάπηλοι και βάνδαλοι!”

“Οι σκοτεινές δουλειές γίνονται νύχτα.”

“Ένας νέος Έλγιν…”

Να σημειωθεί πως τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου αφορούν ένα κομμάτι της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης που βρέθηκε διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό αναδείχτηκε ο σημαντικός πολιτιστικός πλούτος της πόλης που ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη. Μια τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή που υπολογίζεται ότι καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 20.000 τ.μ έφερε στο φως έναν πλήρη αρχαιολογικό χώρο.

***

Η οριστική απόφαση του ΣτΕ από το 2020, επιτρέπει την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από το ανασκαφικό έργο, την αποθήκευση τους στο στρατόπεδο Π. Μελά, μέχρι να περατωθεί η κατασκευή του σταθμού του μετρό της Θεσσαλονίκης, Βενιζέλου. Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 13 υπέρ / 12 κατά, και βάζει τέλος σε μια περιπέτεια ετών. To  ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου, που παρά την καθυστέρηση στην υλοποίησή του, λόγω των δικαστικών προσφυγών, σύμφωνα με τους αρμόδιους προλαβαίνει να παραδοθεί μαζί με το σύνολο του έργου.

photos: Στράτος Μάνος


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ