26 άνθρωποι στον δρόμο


Βρεθήκαμε στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στους Αγίους Θεοδώρους έξω από το ξενοδοχείο Ηλιόχαρη που μέχρι πρότινος διέμεναν οι μετανάστες. Η πόρτα του ξενοδοχείου έκλεισε οριστικά, οι περισσότεροι κατάφεραν να φύγουν, όμως 26 άνθρωποι εκ των οποίων 16 μικρά παιδιά, έστησαν σκηνές στα πεζοδρόμια παραπλεύρως της Παλαιάς Εθνικής οδού, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Με την βοήθεια του Οσμάν από το Σουδάν που μας βοήθησε με την μετάφραση, πληροφορηθήκαμε πως οι περισσότεροι περιμένουν τα διαβατήριά τους , τα οποία καθυστερούν λόγω ορθογραφικών λαθών ή ελλείψει δακτυλικών αποτυπωμάτων…

Ο λιγοστός εξοπλισμός τους, -σκηνές, υποστρώματα και είδη κουζίνας- έχει προσφερθεί από κάποια ιταλική ΜΚΟ ενώ οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες βοήθειας είναι λιγοστές. Κάποιοι από τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ το σημείο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τα διερχόμενα οχήματα ειδικά υπό τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες.

 

Μας μίλησε ο Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, Ράτης Σπυρίδων τονίζοντας  πως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει τους ανθρώπους στον δρόμο αφού η σύμβαση του προγράμματος HELIOS με το ξενοδοχείο έχει λήξει.

Συναντηθήκαμε με τους κύριους Παναγιώτη Πέτρου και Νικολάου Σωτήριο, δημοτικούς συμβούλους με τον συνδυασμό Δύναμη Δημιουργίας, με επικεφαλής την κυρία Μαρία Πρωτοπαππά, οι όποιοι μας ενημέρωσαν πως παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης, και χωρίς να είναι ο απολύτως αρμόδιος, λύση δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σαφής απάντηση για το που θα έπρεπε να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχει. Αν μπορεί να βρεθεί λύση μέσω δημοτικής ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή αν μπορούν να μεταφερθούν στην δομή φιλοξενίας της Κορίνθου , καθώς ο δρόμος δεν είναι μέρος για να ζουν και ένα ενδεχόμενο ατύχημα θα κοστίσει πολύ περισσότερο…

Επιμέλεια : Anna Efthimiadou 
video footage & edit : SzisidiS


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ