Ένα ζωτικής σημασίας ερευνητικό project με σκοπό να δημιουργήσει μέλισσες-ρομπότ έχει ξεκινήσει το Harvard και σκοπός τους είναι να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.


Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν διαπιστώσει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών μειώνεται δραματικά, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος και όχι μόνο. Οι μέλισσες επιτελούν έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην ευρύτερη επιβίωση όλων των ειδών πάνω στη Γη, καθώς σε αυτές οφείλεται η διαδικασία της επικονίασης, είναι δηλαδή υπεύθυνες για την μεταφορά της γύρης, συμβάλλοντας έτσι στην γονιμοποίηση των φυτών και στη συνέχιση της ζωής (υπολογίζεται μάλιστα ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% των επικονιαστικών εντόμων).
Οι Μέλισσες-ρομπότ που ήδη έχει σχεδιάσει το επιστημονικό προσωπικό του Harvard, θα μπορούν στο κοντινό μέλλον: να εκτελούν αυτόματα τη διαδικασία της επικονίασης, να πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης, να εξερευνούν το φυσικό περιβάλλον και να χρησιμοποιούνται για μετεωρολογικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο εν λόγω project πιστεύουν ότι οι ρομποτικές μέλισσες θα ανοίξουν το δρόμο για μία σειρά από νέες ανακαλύψεις που αφορούν στην εξέλιξη της ρομποτικής, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής.

Φυσικά, όλο αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, μιας και αντί να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε την φυσική ζωή μέσω της τεχνολογίας, θα έπρεπε σίγουρα να την προστατεύσουμε καλύτερα καθώς έχουμε χρέος να το πράξουμε.

Με αφορμή αυτό τον προβληματισμό παρακολουθήστε  το πολύ ενδιαφέρον σχετικό video που ανέβηκε πρόσφατα από την Greenpeace…


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ