Μετά τους φονικούς σεισμούς, των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, τα θύματα σε Τουρκία και Συρία αυξάνονται συνεχώς…
Το πρωί σημειώθηκε νέος σεισμός εντάσεως 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, μόλις 2 χλμ το εστιακό του βάθος, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου 20 ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, χάθηκαν πάνω από 4.825 άνθρωποι, 3.381 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.444 και πλέον στη Συρία. Επίσης, η Τουρκία μετρά 15.834 τραυματίες, ενώ έχουν απεγκλωβιστεί 7.840 άνθρωποι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως φοβάται ότι οι απολογισμοί των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους αρχικούς.
Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες. Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.
Η Ερυθρά Ημισέληνος κάνει εκκλήσεις για προσφορά αίματος, ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στάλθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές επιπλέον 813 ασθενοφόρα και 4.221 ιατρικό προσωπικό. Τραυματίες μεταφέρονται αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 338.000 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε κοιτώνες του Υπουργείου Παιδείας και σε πανεπιστημιακούς κοιτώνες. Η σίτιση πραγματοποιείται υπό την εποπτεία της Ερυθράς Ημισελήνου.
Στη Συρία, τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, με βάση τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι αρχές στη Δαμασκό και οργανώσεις βοήθειας και περίθαλψης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές.
Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.
Πηγή: ΕΡΤ, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ