ΠΟΥ: Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα


 

 

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μετά την σταδιακή πρόοδο των εμβολιασμών και την μείωση νέων κρουσμάτων, άρχισαν να αίρονται τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Ωστόσο, χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων ασφαλείας, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 “Δέλτα” εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς ανά τον κόσμο.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Ψαλτοπούλου, Π.Μαλανδράκης και Θ.Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση για χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.
Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer. Το νέο στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες και είναι πιθανόν να είναι το δυνατότερο στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το στέλεχος ίσως οδηγεί και σε σοβαρότερα και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζουμε έως τώρα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος “Δέλτα”.  Γι’ αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας από όλους.

Πηγή: ΕΚΠΑ


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ